ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 7 декември 2023 г.

Парламент нов

Парламентът обсъди, но не гласува двата законопроекта за отмяна на дерогацията за руския петрол

Парламентът обсъди, но не гласува на първо четене двата законопроекта за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, защото междувременно текстовете бяха оттеглени от вносителите. Единият законопроект, внесен от ПП-ДБ, предвиждаше дерогацията за внос на руски петрол да бъде прекратена не по-рано от 1 март 2024 и не по-късно от 15 март 2024 година. С другия законопроект, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, се предлагаше отмяна на дерогацията от 1 януари 2024 година.

БВП на България нараства с 1.8 на сто през третото тримесечие

Пари

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) у нас нараства с 1.8% в сравнение със същия период на миналата година и с 0.4% спрямо второто тримесечие на тази година по сезонно изгладени данни, съобщават от Националния статистически институт. Произведеният БВП между юли и септември възлиза на 48.47 млрд. лв. по текущи цени според предварителните данни. На човек от населението се падат 7522 лв. от стойностния обем на показателя.

Ако не отстраня директора на „Пирогов“, ще ме обвинят в безстопанственост, категоричен е проф. Хинков

проф. Христо Хинков

„Директорът на „Пирогов“ носи отговорност за обществените поръчки. Имам данни от одитния доклад, в който се казва, че директорът е възложил три обществени поръчки за медицинска апаратура за над 70 000 лева без ДДС, без да е извършил съгласуване с Министерството на здравеопазването. Направил е поръчка за храна за пациенти на стойност 998 000 лева без ДДС. В периода 1-26 юли 2022-2023 година от „Пирогов“ са извършени разходи за медицински консумативи за 1 143 316 лева . Тук има издадени фактури без обществени поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП) дори. Това са тежки нарушения”, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод скандала около смяната на директора на болница „Пирогов“. 

Българин, а не шейхът посрещна руския финансов министър в Дубай

Според източник на руския Телеграм канал ВЧК-ОГПУ преди официалното посещение на руския президент Владимир Путин в Обединените арабски емирства в Дубай е пристигнал руският финансов министър Антон Силуанов. При това той е бил посрещнат не от шейха, а от известния в кръга на крипто валутите български гражданин Слави Кючуков.

Даймън би закрил сектора на криптовалути, ако има тази власт

Джейми Даймън

Джей Даймън е заявил пред американските законодатели, че би премахнал бизнеса с критовалути, ако има такива правомощия. “Ако бях на мястото на правителството, бих го закрил”, казал главният изпълнителен директор на “Джей Пи Моргън Чейз” на членовете на Сенатската банкова комисия по време на годишното изслушване за Уолстрийт на 6 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст