ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Директорът на “Пирогов” твърди, че от началото на годината болницата е на печалба

От началото на годината “Пирогов” е на печалба. Това твърди отстраненият директор на лечебното заведение Валентин Димитров. Той настоя в изявление пред медиите, че това няма отношение към взетия заем от болницата. Според него печалбата през юни е 307 хиляди лева. За деветмесечието вече е 989 хиляди лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева. По думите на директора, загубата от 31 милиона лева, за която споменава министър Христо Хинков в аргументите за отстраняването му, не е натрупана от него, а през миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година, категоричен е той.

“В писмо до главния прокурор отправям молба прокуратурата да влезе в “Пирогов” и да ме провери за одитния доклад. Да ме провери и финансовият министър Асен Василев. В писмо отправям и предупреждения към здравния министър проф. Христо Хинков, че обществената поръчка, която са извършили в министерството през септември, подлага под заплаха болницата и нейното функциониране. Има личен конфликт. Аз с Хинков имам една единствена среща. Това е лична атака. Болницата внася колективен иск срещу министъра на здравеопазването за обида и клевета на лечебното заведение”, заяви на брифинг директорът на “Пирогов”. Според него обществената поръчка за храната е законосъобразна.

“Пирогов” е институция, а лекарите са ангели. Всякаква намеса на “Пирогов” в политически борби е неприемлива, защото в болницата се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата”, посочи Димитров. И подчерта, че “Пирогов” няма политическа принадлежност.

“След всички сътресения има две опасности. Заради инсинуацията, че “Пирогов” фалира и е пред фалит, лекарите да са притеснени, че няма да си вземат заплатите – това са 2574 души. Втората опасност е, че хората живеят в напрежение дали ще получат адекватна медицинска помощ. За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба. От началото до 31 октомври тази година печалбата е над 1 милион и 112 хиляди. Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, не чувствам вина”, изтъкна лекарят.

Според него, когато някой напада и обижда “Пирогов”, всъщност обижда лекарите, които спасяват човешки животи.

Преди дни стана ясно, че здравният министър Христо Хинков е освободил директора на болницата. Мотивите са финансови нарушения, установени в одитен доклад. Хинков съобщи, че “болницата “Пирогов” е на загуба с 30 млн. лева. От лечебното заведение твърдят, че са на печалба всичките им дългове са изплатени.

Във вторник от ГЕРБ заявиха, че заради казуса няма да подкрепят предложенията на правителството, сред които и бюджетът, от ДПС също застанаха зад ръководството на болницата. На същия ден процедурата по смяна на директора беше спряна.

Вчера здравният министър Хинков отново защити решението си за отстраняването на Димитров и влезе в задочен спор с председателя на здравната комисия в парламента от ГЕРБ Костадин Ангелов. Хинков твърди, че е консултирал решението си с Ангелов. Но шефът на комисията каза, че това е лъжа.

Междувременно прокуратурата започна проверка въз основа на одитния доклад.

В телевизионно интервю днес здравният министър посочи, че нарушенията в “Пирогов” са достатъчно сериозни за освобождаване на директора. По телефона се включи шефът на ресорната комисия в парламента Костадин Ангелов. Той се закани, че ще извади стар одитен доклад за обществените поръчки на Хинков като шеф на Националния център по обществено здраве и анализи.

Хинков заяви, че няма намерение да подаде оставка, защото може да му я иска само премиерът, за да я гласува Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст