ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавен фонд “Земеделие” изплати малко над 5 млн. лв. само ден след актуализирането на тавана

Министерство на земеделието

Само ден след като Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” гласува актуализиране на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро, от Фонда изплатиха 5 009 527 лева на земеделските стопани, достигнали своеобразния лимит по украинската помощ. Затова информираха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Средствата получиха 92-ма земеделски производители по държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2023 година.

При определянето на плащането към стопаните се отчита и подпомагането, което те са получили от март 2022 година до декември 2023 година по схемата за държавна помощ.

Новият таван от 280 000 евро при 250 000 евро преди промяната се прилага по вече миналия прием по схемата. Припомняме, че на 21 ноември, Европейската комисия публикува съобщение, отнасящо се до изменението на временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна. Решението беше получено след проведени срещи на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.

Освен това, схемата за държавна помощ бе пренотифицирана с нов номер в регистъра на държавните помощи, като срокът за прилагане на помощта беше удължен до 30 юни, 2024 година. На 29 ноември, Европейската комисия одобри изменението на схемата за държавна помощ, като постанови положително решение от службите ѝ за съвместимост на мярката с правилата за държавни помощи.

След взимане на политическо решение за разпределение на остатъка от 39 266 369 лева тези пари ще бъдат разплатени с решение на Управителния съвет на „Земеделие“ до края на 2023 година.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст