ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия предлага най-мащабната реформа при превозването на животни

Европейската комисия предложи най-мащабната реформа на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните по време на превоз.

За първи път от двадесет години се лансират нови правила за хуманно отношение към кучетата и котките, които се развъждат, отглеждат и търгуват като домашни любимци за икономически цели, уточняват от пресслужбата на Европейската комисия.

При транспортирането на животни се предлага да се съкрати времето за пътуване – при дълги разстояния животните трябва да бъдат разтоварвани за известно време за почивка, хранене и поене. Предвижда се и увеличаване на минималното пространство между животните, както и въвеждане на строги условия за превоз при екстремни температури, затягане на правилата за износ на живи животни от Съюза и позициониране на превозните средства в реално време чрез централна база данни.

Освен това за първи път в целия ЕС ще се прилагат единни минимални стандарти за развъждането, настаняването, грижите и лечението на кучетата и котките.

Ще се въведе задължителна идентификация и регистрация в национални бази данни с цел борба с незаконната търговия и по-добър контрол на условията за хуманно отношение към животните в развъдниците.

Ще се въведат строги изисквания за проследимост, наред с автоматизирани проверки на продажбите онлайн, които да помогнат на органите да контролират развъждането и търговията, а на купувачите – да проверяват дали идентификацията и регистрацията на животните са правилни.

Държавите членки ще трябва да предложат обучение на лицата, боравещи с животни, а всеки, който купува куче или котка, ще бъде осведомен колко важно е да бъде отговорен собственик.
Вносът на кучета и котки ще трябва да отговаря на равностойни стандарти за хуманно отношение. Обявените днес, 7 декември предложения са в рамките на стратегията „От фермата до трапезата“ — програмата на Европейския зелен пакт за устойчиво селско стопанство и производство на храни.

Наред с това, в отговор на европейската гражданска инициатива “Европа без кожи”, в която се призовава за забрана на отглеждането на животни за добив на кожа, Комисията възложи на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) да изготви научно становище относно хуманното отношение към животните, отглеждани за добив на кожа.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст