ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравната комисия поиска министър Хинков да не уволнява шефа на „Пирогов“

С 10 гласа “За”, 3 гласа “Против” и 4 гласа „Въздържал се“ депутатите от Комисията по здравеопазване решиха да поискат от здравния министър да отмени издадения протокол за отстраняването директора на “Пирогов” д-р Владимир Димиторов, докато не приключат проверките на т. нар. компетентни органи.

“Одитният доклад съдържа не само данни за финансовото състояние на заведението, а и за дейности, извършени от изпълнителния директор. Основният мотив, с който съм взел решение д-р Димитров да освободи този пост, са тези данни. Става въпрос за проблеми с личното управление и неспазването на закони, основно за обществените поръчки. Това са сериозни нарушения“, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той подчерта, че основният мотив за освобождението са нарушенията в Закона за обществените поръчки. Хинков отбеляза, че изпълнителният директор е възложил 3 обществени поръчки за доставка на медицинска апаратура, всяка от които за над 70 000 без съгласуване с Министерството на здравеопазването. Той коментира и че е възложена и поръчка за храна на пациентите, за над 980 000 лева. 

По думите на Хинков за тази обществена поръчка е имало ограничителни условия в потенциалните изисквания, чрез които е ограничил конкурса към едни и е дал необосновано предимство на други. Той добави, че това не са всички нарушения, като в доклада са записани още.

Хинков отбеляза, че има сключен договор с търговска банка за кредит в размер на 34 млн. лв. с 24 месеца гратисен период. Той подчерта, че този кредит занулява всички предишни задължения. И добави, че изплащането на кредита в рамките на гратисния период е в месечен размер на 51 000 лева. А след това ще се погасява главницата от 251 000 лв. месечно. Според министъра това означава, че дружеството е сериозно застрашено от финансови загуби.

От своя страна шефът на „Пирогов“ обясни, че кредитът във всяка стопанска дейност е финансов инструмент, който не се отразява на печалбата на едно дружество. Той отчете, че кредитът е бил за три неща, а преди това е имало поредица писма със Министерството на здравеопазването и на финансите.

Димитров бе категоричен, че в последната година и половина болницата се управлява добре и подчерта, че ще е много спокоен за нея, ако продължи да се управлява така. Според него, ако и предишното управление е било такова, то е нямало сега да има такива задължения. Той отбеляза и че е единственият директор на болница, който никога не е работил в нея.

На въпрос към Димитров дали приема уволнението си като политическо назначение той заяви, че не може да коментира дали уволнението му е политическо или не, защото това не е излязло от неговата уста. Той апелира „Пирогов“ да не бъде политизиран.

Шефът на “Пирогов” обърна внимание и че докладът не е получен в болницата. А копие е получил от здравната комисия. Той отбеляза, че до настоящия момент докладът не му е връчен официално, а преди представянето му в окончателен вид, министърът е длъжен по закон да го представи на одитираното лице.

Димитров призна, че цифрите, които са съобщени в доклада, сами по себе си са верни. Той уточни, че те са извадени от финансовите отчети, които са публично достояние и болницата като подчинена на здравното министерство е длъжна на всеки три месеца да дава. Според директора във всички тези цифри се вкарва инсинуация, че 31 млн. лв. е загубата на „Пирогов“ и декапитализацията е благодарение на неговото управление и неговия екип. По думите му това са загуби, натрупани за 23 г. като през първите 12 г. са 14 млн. лева.

Той поясни, че е постъпил като изпълнителен директор на 27 юни 2022 година. От думите му стана ясно, че счетоводните баланси показват, че през първото тримесечие на неговата работа счетоводна печалба е 308 хил. лв., а за 6-месечието е 989 хил. лева. Според него това е трайна тенденция за счетоводна печалба.

Димитров съобщи и че прокуратурата е в “Пирогов” и разследва, но не него, а човек от екипа на здравния министър. Той не уточни за кого става въпрос.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст