ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има шанс през декември да получим добри новини за Шенген, обяви Кирил Петков

ултиматум към ГЕРБ

“Бях в Брюксел и има голям шанс през декември нещата да се обърнат за Шенген. Продължи ли конструктивно диалогът, може и да имаме добра новина – казвам само предварително”. Това обяви от кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков.

Относно скандала със смяната на шефа на “Пирогов” и поисканата оставка на министъра на здравеопазването Христо Хинков, Петков заяви, че нещата трябва да се случват институционално. “Има някакви критики към министъра – изслушват го в комисията. Всяко решение за уволнение или назначение на министър е при акад. Денков и Мария Габриел. Важно е да се спазва разделението на властите”, добави той.

Петков приветства идеята на акад. Денков всички държавни болници да бъдат проверени, защото българите не били доволни от предлаганите услуги.

Попитан как ще коментира твърденията лансирани ден по-рано от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, че ДПС ще получат 1/3 от позициите в държавните регулатори, депутатът призова фокусът да е върху бюджета и Конституцията.

“Виждам анонси да се опитват да преговарят през медиите. Няма договорка с по една трета. Това не е така. Там ще се седне, ще има отделен разговор. Ние ще отстояваме, видяхте какво направихме с НЗОК. Котки в чувал няма да допуснем в тия регулатори. Нещата ще се движат по ясен и систематичен начин”, зарече се Петков.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ припомни на колегите си в управлението, че всяко едно финално решение става само и единствено, когато има цялостна лидерска среща. Според него индивидуалните заявки нямат стойност.

Той обаче се ядоса на преразказаните телефонни разговори от страна на Василев и Борисов през последните дни. “Не ми харесва някой да преразказва телефонни обаждания. Знам, че на много хора им се иска през два телефонни разговора да си решат проблема, но не се случва така и няма да се случва в България”, подчерта Петков.

Относно дерогацията, той посочи: “Тя трябва да бъде прекъсната на 1 март 2024 година. Българската държава трябва да е готова с екип, който да може да бъде в готовност, ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се оперира. Много е важно за българските граждани договорите, които се случват, които са с неруски петрол, да не дигнат цената на бензиностанциите. И тук призовавам колегите от ГЕРБ да не преговаряме тази тема на всеки две седмици. Имаше ясна договорка, че датата е 1 март“, завърши той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст