ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисията по отбрана одобри предоставянето на Украйна на неизправни зенитни ракети и комплекси

След бурни спорове Комисията по отбрана подкрепи предложението България да предостави на Украйна неизправни и с отпаднала необходимост зенитно-ракетни комплекси.

Проекторешението бе внесено днес от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов и група народни представители. С него се предлага България да дари на Украйна “неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип”. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се списъкът да бъде готов през януари или февруари.

Предложението, подписано от ГЕРБ, ПП ДБ и ДПС, предвижда още България да съдейства при обучението на украински пилоти на Ф-16, включително и за използване на въздушното пространство на България. 

Комисията по отбрана одобри и решението за обучение и подготовка, на ротационен принцип, годишно от страната ни да има и до четири пехотни роти от украинските въоръжени сили. 

Срещу решението се обявиха депутатите на БСП и “Възраждане”. От ИТН се въздържаха от гласуването. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст