ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще внесат общ законопроект за прекратяване на дерогацията за руския петрол

Парламент Йордан Цонев

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС ще изготвят и ще внесат общ законопроект за прекратяване на дерогацията за вноса на руски петрол. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев след среща с представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Общият законопроект предвижда дерогацията да отпадне от 1 март догодина, а от 1 януари да се прекрати износът. “Подробността е, че трябва да разпишем текстовете за ревизията, която Агенция „Митници“ трябва да направи към 31 декември тази година ,за да установи какви вече преработени количества има в складовете на “Нефтохим” и да се прецени как да изнесат за тези количества деривати, за да не задръстват складовете на рафинерията”, разясни Цонев.

“Радваме се, че разумът надделя и в Народното събрание ще бъде внесен съвместен законопроект, който е в интерес на обществото и на българския потребител”, каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Общият законопроект приветства и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Тя благодари на ПП-ДБ и на ДПС.

“Всички заедно направихме крачката назад, за да върви напред страната”, посочи Йордан Цонев.

Преди ден енергийната комисия в парламента отхвърли и двете дати за отпадане на дерогацията за руския петрол – 1 януари или най-късно 15 март 2024 година. Предложението за отпадане на дерогацията за вноса на руски петрол от 1 януари 2024 година бе внесено във вторник от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от председателя на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС и от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Предложението за отпадане на дерогацията не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година бе внесено от съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков и група народни представители на 16 ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст