ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март

путин

Ако Путин се кандидатира и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 г., но има право и на още един мандат

Изборите за президент на Русия ще се проведат на 17 март догодина. Така реши, съгласно законодателните си правомощия, горната камара на руския парламент – Съветът на Федерацията, предаде ТАСС.

Решението бе взето с единодушие. “За” гласуваха 162 сенатори.

“С това решение ние на практика поставяме началото на предизборната кампания”, заяви председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, цитирана от Ройтерс. Тя обърна внимание, че за първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, които Москва обяви миналата година, че анексира.

“Избирайки заедно държавен глава, ние споделяме напълно общата отговорност и общата съдба на нашето отечество”, каза Матвиенко.

Руският президент Владимир Путин все още не е обявил официално дали ще се кандидатира за нов мандат на фона на войната в Украйна. Мнозина обаче очакват Путин да участва в изборите, а малцина се съмняват в победата му.

Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 година.

По конституция Путин има право на още един шестгодишен мандат – до 2036-та.

“Нашият народ ще направи единствения възможен правилен избор… като гласува за Русия, за победата”, отбеляза многозначително председателката на горната камара на руския парламент, цитирана от Франс прес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст