ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръст на относителния дял на заетостта в услугите и намаление в аграрния и индустриалния сектори

НСИ Национален Статистически институт сграда

По предварителни данни през трето тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает у нас се увеличава реално с 2.1 процента в сравнение със същото тримесечие на миналата година, отчетоха от Националния статистически институт.

Заетите в икономиката са 3 610 600, а общият брой отработени от тях часове е 1.41 милиарда.

Числата показват увеличение на относителния дял на заетостта в сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния и индустриалния сектори.

На един зает се падат 13 423.5 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно по 34.4 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през третото тримесечие на 2023 г. се увеличава реално с 2.3 на сто в сравнение със същия период година по-рано, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 3.3 процента.

По предварителни данни за третото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 14 037.2 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 34.5 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 11 893 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 30.8 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – 3822.4 лв. БДС на един зает и 10.1 лв. за един отработен човекочас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст