ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ и Швейцария обвиняват търговеца на суровини “Трафигура” в корупция

“Трафигура груп” и един от най-дългогодишните й висшестоящи изпълнителни директори Майк Уейнрайт са обвинени от Берн в подкупване на държавни служители в Ангола – сериозен удар срещу един от най-едрите търговци на суровини в света. Групата е признала в официално изявление за отправените обвинения от швейцарската прокуратура и за първи път е разкрила, че министерството на правосъдието на Съединените щати води разследване за “неправомерни плащания”, направени в Бразилия. Тези обвинения са последните от поредицата акции на глобалните разследващи органи на сектора на търговията със суровини и най-сериозните досега срещу “Трафигура” – водещ търговец на суров петрол и метали. А Уейнрайт, който като главен оперативен директор от десетилетия е част от ръководното трио на компанията, е сред най-високопоставените търговци на суровини, обвинявани някога в корупция.

През последните години най-едрите конкуренти на “Трафигура” – “Гленкор” и “Витол груп”, се съгласиха да платят солени глоби, за да уредят извън съдебните зали широкообхватни разследвания на Съединените щати в непромерни деяния, но досега само няколко индивиди със среден ранг са били обвинявани в тези случаи.

Енергийната криза през последните две години увеличи тежестта на компании като “Трафигура”, “Гленкор” и “Витол” в глобалните столици, защото политиците осъзнаха, че са зависими от търговците на суровини, за да си гарантират доставките на базови ресурси. Същевременно обаче се засили и контрола на сектора, който от времето на Марк Рич се ползва с печалната репутация на незаконни практики.

За “Трафигура” последните обвинения идват след поредицата неуспехи, оказали натиск върху мениджърите и провокирали напрежение в управленските редици, между които е мащабната измама с никел, на която компанията стана жертва. Групата, която подготвя отчета си за последната финансова година, неотдавна реорганизира висшия си мениджмънт и се бори за оцеляването на бизнеса с метали. Тя обаче продължава да трупа тлъсти печалби от поделенията си за търговия на енергия.

В официално изявление на 6 декември Федералната прокуратура на Швейцария информира, че чрез поделението си “Трафигура Бехеер BV” групата не е взела необходимите организационни мерки, за да предотврати плащането на подкупи в Ангола през 2009-а и 2011 година. Търговската къща е превела 4.3 млн. евро по банкова сметка в Женева и е дала още 604 хил. щ. долара в брой на официално лице от Ангола между април 2009-а и октомври 2011-а, имащо отношение с дейността й в петролния бранш на страната. Освен това тя е платила хотела и храната (общо 797 шв. франка) за престоя на въпросното лице в Женева.

Като отплата анголският представител – бившият главен изпълнителен директор на поделение на държавната петролна компания “Сонангол”, е предпочел “Трафигура” за контрагент по контракти за доставки, твърди още швейцарската прокуратура. А печалбите на групата от тези договори са били на стойност 143.7 млн. щ. долара.

Според швейцарското законодателство, “Трафигура” ще трябва да плати глоби, равняващи се на общия размер на незаконната печалба плюс допълнителни до 5 млн. франка или сумарно около 150 млн. щ. долара. За сравнение, чистата печалба, която отчете групата за последното полугодие, е 5.5 млрд. щ. долара.

По отношение на американското разследване за Бразилия, “Трафигура” обяви, че се надява да реши случая в кратки срокове и вече е заделила провизии от 127 млн. щ. долара в светките си за финансовата 2023 година.

Компанията информира още, че следствените действия са свързани отчасти и с бившия й директор Мариано Фераз, обвинен по друг случай в Бразилия за подкупи и пране на пари като част от мащабната антикорупционна операция на държавната енергийна компания “Петробрас”. Срещу “Трафигура” и няколко старши изпълнителни директори пък Бразилската прокуратура е внесла цивилни искове по твърдения за корупция.

“Трафигура” обяви, че е имала желание да реши швейцарското разследване извън съда, но .сега ще се защитава в съдебната зала. Уейнрайт пък отхвърля обвиненията на швейцарските следователи и организира защитата си.

“Съжаляваме искрено за тези инциденти, които са в нарушение на нашия кодекс на управление и противоречат на ценностите ни”, заяви главният изпълнителен директор на групата Джеръми Уейр. Той уверява, че политиките и процедурите за проверка и съобразяване със законодателството са прегледани основно от външни експерти и че тези инциденти от миналото в никакъв случай не са в стила на сегашната компания.

Ако Уейнрайт бъде признат за виновен, наказанието му ще е максимум пет години зад решетките. “Трафигура” обяви преди месеци, че той планира да се пенсионира през март 2024-а, но в момента е прехвърлил отговорностите си и е в отпуск, за да се съсредоточи върху защитата си.

Швейцарската прокуратура пък подчертава, че за първи път дело срещу компания за предполагаеми подкупи на държавни служители е изпратено във върховния криминален съд на страната. Фирмените наказания в страната са рядкост и за последен път за криминално претъпление е била обвинена банковата група “Креди Сюис” задето не е успяла да предотврати пране на пари. Това е бил един от поредицата скандали, в които затъна швейцарският кредитор преди да бъде погълнат през март от по-големия си местен конкурент “Ю Би Ес груп”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст