ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Си Дзинпин, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха в Пекин

си дзинпин шарл мишел урсула фон дер лайен ес китай
АП

ЕС иска “стабилни и взаимноизгодни отношения” с Китай, заяви председателят на Европейския съвет

Китайският президент Си Дзинпин се срещна днес в Пекин с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде китайската новинарска агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Това е 24-ата лидерска среща ЕС – Китай.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще се срещнат също с китайския премиер Ли Цян, отбелязва Ройтерс.

По данни на Китайската централна телевизия срещата е започнала в 11:00 ч. местно време.

Европейският съюз иска “стабилни и взаимноизгодни отношения” с Китай, заяви Шарл Мишел. Председателят на Европейския съвет отправи своя призив на фона на значителното увеличаване на дисбаланса в двустранната търговия в полза на Китай, отбелязва АФП.

“Съвсем естествено, ние ще поддържаме днес нашите европейски ценности, включително правата на човека и демокрацията”, допълни Шарл Мишел.

Китайският президент Си Дзинпин от своя страна се обяви за сътрудничество с ЕС с цел постигане на общи цели. “Ние трябва да отговорим заедно на глобалните предизвикателства и да работим съвместно, за да допринасяме за стабилността и просперитета по света”, призова той.

Си изтъкна, че сътрудничеството между Китай и ЕС не бива да страда от конкуренцията между тях, предаде Ройтерс.

Не бива да се конфронтираме заради различията между нас, призова още той.

Китайският президент се обяви за това страната му и ЕС да бъдат партньори за взаимноизгодно сътрудничество, да укрепят политическото доверие в двете посоки, да постигнат стратегически консенсус, да засилят връзките от общ интерес, да не се месят един на друг във вътрешните си работи и да засилят диалога и сътрудничеството си за благополучието на своите граждани, съобщи Синхуа.

Тази година се навършват 20 години от установяването на всеобхватна стратегическо партньорство между Европейския съюз и Китай, отбеляза Си на 24-ата двустранна среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред поиска Брюксел и Пекин да обърнат внимание на “дисбалансите и различията” помежду им.

“Китай е най-големият търговски партньор на ЕС. Очевидно обаче има дисбаланси и различия”, във връзка с които трябва да предприемем мерки, каза Фон дер Лайен.

По нейни данни търговският дефицит на ЕС с Китай се е удвоил за две години, за да достигне 390 милиарда евро миналата година.

Азиатският гигант от своя страна каза вчера, че политиката на съюза да ограничава износа на високотехнологични продукти за него е лишена от логика.

Брюксел и Пекин възобновяват дипломатическите си контакти след пандемията от новия коронавирус. Това е първата среща на върха ЕС – Китай на живо от повече от четири години, отбелязва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст