ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Societe Generale започва търговия със своя стейбълкойн

Сосиете женерал

Френската банка Societe Generale започва търговия със своя стейбълкойн EUR CoinVertible на люксембургската борса за криптовалута BitStamp.

Стабилната монета беше обявена от Societe Generale Forge, подразделение, специализирано в работата с цифрови активи, през април тази година. През това време подразделението на банката успя да получи лиценз за доставчик на услуги, свързани с цифрови активи, от френския регулатор и стартира издаването на токени, базирани на блокчейн Ethereum.

EUR CoinVertible е фиксиран към обменния курс на еврото.

„Екосистемата на криптовалутите е силно концентрирана около няколко стабилни монети, 90% от които са обвързани с щатския долар. Вярваме, че има място на този пазар за банка и стейбълкойн, обвързани с еврото“, казва Жан-Марк Стангер, ръководител на Societe Generale Forge, в интервю за Financial Times.

Sociеtе Gеnеrale S.A. (разговорно известна в англоезичните страни като SocGen), е базирана във Франция мултинационална компания за финансови услуги, основана през 1864 г., регистрирана в центъра на Париж и с офис наблизо в La Défense.

Тя е третата по големина банка във Франция по общи активи след BNP Paribas и Crédit Agricole. SocGen се счита за системно важна банка от Съвета за финансова стабилност. Тя е определена като значима институция след влизането в сила на Европейския банков надзор в края на 2014 г. и в резултат на това се контролира пряко от Европейската централна банка.

От 1966 г. до 2003 г. е известна като една от големите френски търговски банки Trois Vieilles („Старите три“), заедно с Banque Nationale de Paris (от 2000 г. BNP Paribas) и Crédit Lyonnais.

През април 2022 г. Societe Generale стана първата голяма финансова група, която напусна руския пазар поради международните санкции по време на руско-украинската война.

През май 2022 г. Societe Generale обяви приключването на продажбата на “Росбанк” и руските застрахователни дъщерни дружества на Групата на Interros Capital. Тази транзакция води до нетна загуба за Societe Generale от около 3.2 милиарда евро.

Societe Generale е универсална банка. Групата се състои от три основни стълба, подкрепени от две бизнес линии. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст