ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

SpaceX на Илон Мъск се оценява на 175 милиарда долара

старлинк starlink

Според Bloomberg, основателят и основен собственик на SpaceX Илон Мъск води преговори за продажба на малък дял в компанията на външни инвеститори.

Позовавайки се на неназовани информирани източници, агенцията съобщава, че по време на преговорите цялата компания е била оценена на около 175 милиарда долара, като става дума за продажба на дял в размер на 500-750 милиона долара, а една акция е била оценена на около 95 долара за един брой.

Съобщава се също, че през лятото на Илон Мъск е било изпратено предложение за продажба на част от акциите в SpaceX и тогава компанията е била оценена на 150 млрд. долара.

Самата SpaceX не коментира съобщения за преговори и оценка на стойността й.

Bloomberg отбелязва, че настоящата оценка на SpaceX я поставя сред 75-те най-ценни компании в света, нареждайки се до корпорации като T-Mobile USA (179 милиарда долара пазарна капитализация), Nike (177 милиарда долара) и China Mobile (176 милиарда долара).

Space Exploration Technologies Corporation, по-известна като „Спейс Екс (SpaceX), е  авиокосмическа корпорация, базирана в Хоторн, Калифорния. Компанията разработва ракети носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи. „Спейс Екс“ е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция.

„Спейс Екс“, която разработва капсулата „Дракон“, разполага и с три стартови площадки на космодрумите в Куаджалин, Кейп Канаверал и Ванденберг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст