ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австралийските нефтени и газови компании Woodside и Santos преговарят за сливане

нефт петрол

Австралийските нефтени и газови компании “Уудсайд енерджи” (Woodside Energy) и “Сантос” (Santos) обявиха, че преговарят за сливане. Изявлението беше направено след появила се в медиите информация за преговорите.

Компаниите отбелязаха, че преговорите са в начален етап и подробностите по тях няма да бъдат разкривани.

Ако Woodside и Santos постигнат споразумение, то ще създаде компания с обща капитализация от 80 милиарда австралийски долара (52 милиарда щатски долара), която ще стане най-големият производител на втечнен природен газ (LNG) в страната. Сделката ще бъде най-голямата в Австралия от няколко години.

Капитализацията на Woodside се оценява на 37.3 млрд. щатски долара, Santos – на 14.6 млрд. щатски долара.

Общото производство на нефт и газ на Woodside и Santos миналата година се оценява на 260 млн. барела петролен еквивалент.

Както отбелязва анализаторът на Bernstein Нийл Бевъридж, сделката ще създаде компания, която продава 16 милиона тона LNG годишно, „която ще има повече влияние върху купувачите и способността да оптимизира портфолиото от активи за LNG въз основа на броя на терминалите.“

Въпреки това, поради мащаба на сделката, компаниите може да имат проблеми с регулаторното одобрение.

С нарастващите цени на петрола и газа напоследък имаше доста сливания и придобивания в нефтената и газовата индустрия. Така през октомври ExxonMobil придоби друга американска компания Pioneer за 59.5 млрд. щатски долара, а Chevron купи производителя на шистов петрол Hess за 53 млрд. щатски долара. През 2021 г. самата Woodside купи подразделението за петрол и газ на BHP за около 13 млрд. щатски долара.

Woodside Energy Group Ltd (по-рано Woodside Petroleum Ltd) е австралийска компания за проучване и производство на петрол. Тя е оператор на производство на нефт и газ в Австралия, а също и най-голямата независима компания за нефт и газ в Австралия. Това е публична компания, регистрирана на Австралийската борса за ценни книжа и с централен офис в Пърт, Западна Австралия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст