ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Рашков няма да подкрепи “прокурорските” промени в Конституцията

Трябваше да се напомни на нашата общественост и на повечето от народните представители, които тогава ги е нямало, че създаването на глава 6 “Съдебна власт” от нашата Конституция през 1990-1991 г. беше постигнато в период на изключително остро противопоставяне на две, а дори и повече политически формации.

С тези думи депутатът Бойко Рашков от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” започна изказването си от трибуната на Народното събрание по време на дебатите по конституционните промени.

Той обясни, че припомня тези обстоятелства, защото тогава – въпреки политическата конфронтация – народните представители стигнали до мъдрото решение, че при промените, отнасящи се до съдебната власт, трябва да има баланс, който по най-добрия начин да обслужва зараждащо се тогава демократично общество.

Така, без никакво колебание, се приело, че политическата квота във Висшия съдебен съвет трябва да бъде съставена от представители на трите звена в съдебната власт и че трябва да има паритет между професионалната и политическата квота.

Бойко Рашков добави и че е очаквал в рамките на дебатите да се припомнят култови изказвания, станали публично известни. Той имаше предвид реплики от типа на “Ти си го назначи”, която казва един прокурор на един български политик. (Точният цитат е “Ти си го избра” – това е реплика по повод главния прокурор по онова време Сотир Цацаров, казана от градския прокурор на София Николай Кокинов на премиера Бойко Борисов в неофициален запис, разпространен от “Биволъ” – бел. ред.)

“Назначеният беше всяка седмица в Министерския съвет”, продължи Рашков и обърна внимание, че тези факти трябва да се припомнят, тъй като и в момента депутатите са на път да улеснят политическия начин на въздействие върху прокуратурата.

“Действително в този проект някои народни представители спокойно гласуват и са много доволни, че увеличаваме политическата квота и в момента съотношението е 4 към 6 по отношение на прокурорския съвет”, обясни Рашков.

По думите му с тези промени народните представители заявяват обществото, че те, като политици, ще се намесват в структурирането на прокуратурата – тази прокуратура, която политиците са ръководили доста време и са си избирали главните прокурори, независимо че чрез тях те са се проваляли, тъй като са избирали хора, които не притежават задължителните – според Конституцията – високи професионални и нравствени качества.

Бойко Рашков обвини политиците, че са сринали авторитета на българската прокуратура, а сега искат да засилят политическата възможност за избор на точно такива ръководители – без професионализъм и без нравствени качества.

В края на изказването си Бойко Рашков обърна внимание, че мерките са насочени само към прокуратурата, а не толкова към съда, и това още повече го убеждава, че няма да подкрепи предлаганите конституционни промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст