ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджетната комисия в парламента гледа окончателно промените в Закона за ДДС

Партиен дом

Днес бюджетната комисия в Народното събрание окончателно трябва да разгледа промените в Закона за ДДС, за местните данъци и такси и корпоративното подоходно облагане. Заседание трябваше да има и вчера, след провала във вторник, но заради удължаване на работния ден на депутатите в пленарната зала, това отново не се случи.

Народните представители трябва да гласуват на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. С предложените промени се въвежда Директива на ЕС като целта е да се изравни облагането на международните корпорации с подразделения в различни страни от ЕС. Със законопроекта се предлага и въвеждане на глобален минимален корпоративен данък от 15%.

Предстои гласуване и на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси. С предложените промени се предлага прецизиране на разпоредбите, свързани с ползване на данъчни облекчения за сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление, както и размерът на данъка върху недвижимите имоти да може да се диференцира по населени места и др.

На обсъждане и гласуване предстои да бъде подложен и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. С промените се предлага запазване на нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното до средата на 2024г., но и освен това запазване на намалената ставка за ДДС за ресторантьорите. Със законопроекта се предлага получателятпо доставка да не заплаща стойността й ако доставчикът не издаде касова бележка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст