ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 8.12.2023 г.

строеж ново строителство

Докъде сме с рисковете пред имотния пазар?

ъпреки че делът на ипотечните кредити в банковите портфейли в България е ограничен в сравнение с държавите от ЕС като цяло и нивото на задлъжнялост на домакинствата понастоящем е ниско, благоприятните условия за ипотечно финансиране биха могли да представляват риск в средносрочен план. За това предупреждава Европейският съвет за системен риск (ЕССР).

Предупреждението е от 2 декември 2021 г., но продължава да е актуално, защото констатираните тогава негативни тенденции сякаш се задълбочават.

Въпросният съвет смята, че наличието на средносрочни уязвимости в сектора на жилищните недвижими имоти у нас е източник на системен риск за финансовата стабилност, който може да има сериозни отрицателни последици за реалната икономика. Според него основните уязвимости са високият ръст на ипотечните кредити, признаците за надценяване на цените на жилищата и липсата на мерки, насочени към кредитополучателите, които биха могли да смекчат натрупаните рискове.

От Стопанската камара сигнализират, че критиките им към бюджета не са отразени

Имаме редица критики, които за момента не са намерили отражение в бюджета.

ова заяви пред БНР Станислав Попдончев – зам.-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камара (БСК) и член на Икономическия и социален съвет от работодателските организации.

По думите му механизмът за определяне на минималната работна заплата е изключително несправедлив. Той бе категоричен, че в проектобюджета не виждат реални реформи. Според него няма и достатъчно прозрачност на общинско ниво – кои проекти в каква степен на готовност са, докъде са изпълнени, кое се забавя, на кое се отделя приоритетно място. Попдончев добави, че има все още сериозна административна тежест.

Друго, което смущава работодателите, са нивата на дълга и дефицитът, който продължава да се запазва през 2025 – 2026 г. на 3 процента. За тях това е необяснимо. Попдончев попита защо в години на растеж, макар и малък, ние продължаваме да предвиждаме дефицити в бюджета, както и дългове.

Приеха конституционните промени на първо четене

Със 164 гласа “За” (69 на ГЕРБ-СДС и 61 на ПП-ДБ и 34 на ДПС) депутатите приеха конституционните промени на първо четене.

“Против” бяха 66 депутати – 11 от “Има такъв народ”, 21 от “БСП за България” и 34 от “Възраждане”. Нямаше гласувал “Въздържал се”.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Сред основните акценти в законопроекта е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Има възможности за инвестиции в аутомотив сектора и енергетиката от корейски фирми

България се превръща в център за производство на критични компоненти за електрически автомобили и системи за съхранение на енергия. Към момента 90% от произведените в Европа автомобили използват критични компоненти, произведени в страната ни. Това посочи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който се срещна с вицепрезидента на един от най-големите южнокорейски производители на автомобили, в централата на компанията със седалище в Сеул. На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов и изпълнителният директор на „Аутомотив Клъстер България“ Любомир Станиславов.

Обсъдено бе сътрудничеството в автомобилния сектор, както и реализацията на съвместни проекти у нас. Министър Богданов посочи, че България е добро място за инвестиции и покани представителите на компанията на посещение у нас, където могат да се запознаят на място с вече изградената отлична екосистема в сектора. Той подчерта, че страната ни разполага с талантливи инженери и достатъчна експертиза и изтъкна, че в България може да се постигне устойчиво бизнес развитие, както и синергии и партньорства в аутомотив сектора.

Путин обяви кондидатурата си за следващите президентски избори в Русия

путин

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г., предадоха световните агенции и БТА.

Путин, който наследи на президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори Леонид Брежнев, който беше начело на СССР 18 години. 

Путин се кандидатира за президентския пост за пети път. Ако бъде избран, това ще му гарантира оставането начело на Русия още 6 години, т.е. до 2030 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст