ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за бронираната транспортна техника за Украйна

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, което той наложи на законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

То е било подписано в София на 8 август 2023 г., а после и в Киев – на 13 ноември 2023 година.

След новото обсъждане на законопроекта, което протече изключително емоционално, и се наложи заместник-председателят на Народното събрание – Росица Кирова да даде 15-минутна почивка – последва гласуването. “За” бяха 162 депутати – петима от “Има такъв народ”, 34 от ДПС, 59 от “Продължаваме промяната” – “Демократична българия” и 64 от ГЕРБ-СДС, против бяха 55 народни избраници – 20 от “БСП за България” и 35 от “Възраждане”.

В рамките на обсъжданията депутатът от “БСП за България” Борислав Гуцанов нарече предлаганото решение национално предателство спрямо България. Неговият съпартиец – Иван Ченчев повтори част от мотивите на президента Радев, изложени в указа му, с които той връща законопроекта за ново обсъждане. А именно – че голяма част от депутатите не са запознати с конкретния списък от предоставяната техника, както и че при гласуването на законопроекта не са взети предвид военновременните задачи, вменени на Министерството на вътрешните работи, които то няма да може да изпълни, тъй като няма да разполага с необходимата техника, ако споразумението с Украйна бъде изпълнено.

Иван Ченчев посочи, че към момента Главна дирекция “Гранична полиция” не разполага с достатъчно количества от нужната високопроходима техника и че проблемът е още по-голям, защото тя няма и с какво да я замени.

Ченчев попита къде е министърът на отбраната Тодор Тагарев, а след това поясни, че той трябва да е наясно, че неговите действия не получават одобрението на българските граждани и поиска оставката му, заедно с тази на цялото правителство, заради това, че прави от българите жертвени агнета.

Никола Димитров от “Възраждане” уточни, че над 80% от колите на “Гранична полиция” са на трупчета, освен това и броят на автопатрулите не е достатъчен и ако не са военните ЗИЛ-ове граничарите ще трябва да ходят пеша.

От доклада на парламентарната комисия по отбрана, който бе изчетен от председателя й – Христо Гаджев, стана ясно, че дефицитът от техника на “Граничната полиция” се компенсира с тази на българската армия. Освен това Гаджев отговори на коментарите на Борислав Гуцанов колко важни са тези машини с думите, че подобна техника е била продавана и то тъкмо по време на правителствата на БСП – през 2005 г., през 2009 г., а също и през 2013 г. и през 2014 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст