ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите правят нов опит да гласуват на първо четене промените в Конституцията

Парламент нова зала

Днес народните представители ще направят втори опит да гласуват на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, сочи програмата за работа на парламента. Той беше гласуван на 6 октомври, но тогава не събра три четвърти от гласовете. “За” гласуваха 161 депутати, “против” бяха 57, “въздържали се” нямаше.

Вносители на законопроекта са Христо Иванов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Атанас Атанасов, Кирил Петков, Десислава Атанасова и група народни представители.

Според Конституцията, както и според приетите процедурни правила за гласуване на измененията в основния закон, проектът се обсъжда и приема на три гласувания в различни дни. Той е приет на първо четене, ако за него са гласували три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати, се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители.

Сред основните акценти в законопроекта е укрепване независимостта на съда чрез структурна реформа на Висшия съдебен съвет, реформа на прокуратурата, реформа на институцията на служебния кабинет, прозрачен избор на независими регулаторни и контролни органи.

Предвижда се и уреждането на индивидуална конституционна жалба, така че всеки един български гражданин при определени условия да има възможност пряко да се обърне към Конституционния съд в случаите, когато правата му са застрашени или уредени по начин, който не съответства на Конституцията.

Други промени са свързани с уреждането на механизма за назначаване на служебно правителство.

В дневния ред на депутатите е и ветото на президента Румен Радев за предоставяне на бронетранспортьори на Украйна. Очакванията са то да бъде отхвърлено и в пленарната зала, след като преди дни това направи Комисията по отбрана.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст