ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До 30 дни премахват фигурите на Паметника на Съветската армия

Паметник на съветската армия

Демонтират фигурите на Паметника на Съветската армия до 30 дни. Това съобщи пред БНТ Трайчо Трайков, кмет на район “Средец” в София.

По думите му конструкцията е в много лошо състояние. Той обясни, че в плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място. Те ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място.

Дискусията къде ще бъдат преместени скулптурите все още тече.

Трайков добави и че какво ще има на мястото на паметника остава отворен въпрос. Той уточни, че има цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще.

Той разкри и че част от идеите включват запазването на фундаментите на паметника, при положение, че се вземе решение там да има друг паметник. Но ако обаче се реши да бъде куклен театър или парк, например, тези основи няма да са необходими.

Във вчерашния ден от Областната администрация на София съобщиха, че паметникът на Съветската армия в София се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Освен това бе поставена и втора обезопасителна ограда около монумента.

Становищата на експертите показват неотложност от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите.

Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и “бронзова болест” (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. В момента около паметника има разположени полицейски патрули.

От своя страна партия “Изправи се, България!” обяви, че ще обжалва в съда заповедта на областния управител на София за спешното премахване на Паметника на Съветската армия. Според Мая Манолова нищо не налага демонтирането на монумента и определи решението като управленска немощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст