ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС ще даде на страните правото да блокират вноса на руски природен газ

КЕВР ще обсъди цената на природния газ за март

Европейският съюз е подготвил законопроект, който ще позволи на страните членки самостоятелно да блокират вноса на газ от Русия, съобщава Financial Times, позовавайки се на документ, с който изданието разполага.

То уточнява, че според законопроекта се предлага на страните членки на ЕС да се даде право да забраняват на руски и беларуски компании да купуват капацитет в техните газопроводи и терминали за втечнен газ. Високопоставен представител на ЕС е казал пред изданието, че тази мярка ще позволи на европейските енергийни компании да прекратят договори с руски доставчици на газ, без да плащат значителна компенсация.

Financial Times очаква днес, 8 декември, представители на страните членки в Европейския парламент да одобрят текста на инициативата.

Изданието припомня, че ЕС също така предлага да се удължат мерките за стабилизиране на цените на природния газ и намаляване на потреблението на синьо гориво. Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят този въпрос на 19 декември.

Евросъюзът планира напълно да прекрати доставките на изкопаеми горива от Русия до 2027 година. Според Евростат през третото тримесечие на 2023 г. руският газ представлява около 12% от общия внос на газ в Европейския съюз. По-специално Австрия и Унгария все още до голяма степен зависят от доставките на природен газ от Русия.

През ноември руският износ на LNG за Европа се оказа най-високият в историята – 1.75 млн. тона. Испания и Белгия са сред най-големите вносители на LNG от Руската федерация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст