ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЕВР въвежда специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар

Парламент Иван Иванов предедател на КЕВР Иван Иванов

Разработката е базирана на изкуствен интелект и разширява възможностите за откриване на манипулации

От началото на 2024 г. Комисията за енергийно и водно регулиране въвежда  специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар. Това съобщиха от регулатора. Внедряването му ще подобри рязко ефективността на мониторинга, анализа, установяването и докладването на пазарни манипулации. Софтуерният пакет е разработен съвместно от екип на IBM, партньорът на компанията у нас „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД (IBS) и дирекция РЕМИТ.

Понастоящем в Европейския съюз няма регулаторен орган, който да е разработил сходен, с елементи на изкуствен интелект, аналитичен модел или инструмент за установяване на данни за подозрителни транзакции, които имат характеристики на пазарна манипулация на енергийните пазари.

С подписаното споразумение между „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и Комисията за енергийно и водно регулиране, енергийният регулатор придобива безвъзмездно разработения специализиран софтуерен модел за анализ на енергийния пазар. Споразумението беше подписано от председателя на КЕВР доц. Иван Иванов и изпълнителния директор на „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД Горан Ангелов.

Разработеният иновативен софтуерен модел е резултат на последователните усилия на Комисията да въвежда нови технологични решения в дейността на регулатора, свързана с анализа и мониторинга на електроенергийния и газовия пазар. С рязкото нарастване на търгуваните количества на енергийната борса, считано от 1 юли 2024 г., моделът ще осигури много по-голяма бързина и ефективност на разследванията за евентуални злоупотреби от страна на пазарни участници“, подчертапредседателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Той информира, че Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в Европа /АСЕР/ е оценила изключително високо усилията на КЕВР за разработването на новия технологичен продукт. На последното заседание на организацията в Париж само три регулатора – на България, Франция и Испания, са били поканени да направят презентации на приключили разследвания на пазарни манипулации, на която са представени и резултатите от разработения от КЕВР софтуерен модел, което е значимо международно признание за Комисията, заяви доц.Иванов.

През изминалата година и половина екипът на „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ и дирекция РЕМИТ вложиха големи усилия, за да постигнат необходимия резултат. Вярваме, че разработеният софтуерен модел е много добра основа КЕВР да направи значителен скок в дейността си по разследвания на енергийните пазари“, подчерта Горан Ангелов, изпълнителен директор на „АЙ БИ ЕС – БЪЛГАРИЯ“ ЕООД.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст