ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Консултантският гигант McKinsey намалява броя на новите партньори с 35%

конкуренция пари ръце сделки конфискуване

Консултантският гигант McKinsey & Company ще намали броя на партньорите си с 35 процента. В началото на следващата година 248 души ще станат нови партньори, докато година по-рано – 380. Това са съобщили информирани източници на The Wall Street Journal (WSJ).

Изданието отбелязва, че това е още един знак колко трудните икономически условия намаляват търсенето на скъпи услуги на специалисти по управленско консултиране. Търсенето на консултантски услуги беше много високо по време на пандемията, когато компаниите се нуждаеха от съвети за преструктуриране на своите бизнес модели. И ако преди пандемията McKinsey годишно повишаваше около 290 служители на партньорско ниво, то през 2021 г. около 420 души станаха партньори.

Сега McKinsey има почти 45 хиляди служители по целия свят и около 3 хиляди партньори. На фона на забавящата се икономика, много компании в различни индустрии започнаха да преразглеждат своите кадрови политики и да съкращават офис служители.

McKinsey не беше изключение. В началото на годината компанията извърши преструктуриране, освобождавайки около 1400 души, което беше едно от най-големите съкращения в цялата история на компанията. Освен това McKinsey, подобно на някои други консултанти, отложи началото на наемането на нови MBA служители за април 2024 година.

Партньорите на McKinsey тази година се застъпиха за отлагане на изплащането на част от компенсационния пакет, което позволява увеличаване на финансовата гъвкавост на компанията в трудни икономически условия.

„Маккинзи енд Къмпани“ (McKinsey & Company) е глобална компания, предлагаща услуги в областта на управленското консултиране. Тя работи като консултант с много от водещите световни фирми, както и с много правителства и правителствени институции.

Компанията е основана през 1926 г. от професора от Чикагския университет Джеймс О. Маккинзи в Чикаго. Маккинзи е считан за бащата на управленското консултиране.

„Маккинзи“ има повече от 90 офиса в над 40 страни в Северна Америка, Южна Америка, Европа, Азия, Африка и Австралия. За кратко фирмата имаше офис в София, който вече не съществува.

Въпреки че консултантите на „Маккинзи“ формално са служители на даден офис, те могат и често участват в проекти на други офиси. Това е следствие от политиката „една фирма“, според която „Маккинзи“ се старае да предложи на клиентите най-добрите си ресурси от целия свят.

McKinsey е най-старата и най-голямата от “Големите три” управленски консултантски компании (MBB). Фирмата се фокусира основно върху финансите и операциите на своите клиенти.

Публикация от 1975 г. на Джон Л. Нойман от McKinsey въведе бизнес практиката на „анализ на стойността на режийните разходи“, която допринесе за тенденция за съкращаване, която елиминира много работни места в средното ръководство.

McKinsey има известен конкурентен процес на наемане и е широко смятан за един от най-селективните работодатели в света. McKinsey набира персонал предимно от водещи бизнес училища и беше една от първите консултантски компании по управление, които наеха ограничен брой кандидати с напреднали академични степени (напр. докторска степен, доктор по медицина) и задълбочени експертни познания и които са демонстрирали бизнес проницателност и аналитични умения. McKinsey издава бизнес списание McKinsey Quarterly.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст