ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От ИТН подозират, че с позицията си на бъдещо заседание на Съвета на ЕС отваряме широко врати за ГМО-храни

Тошко Йорданов, Парламент нов Тошко Йорданов

Министерският съвет е одобрил позицията на България, която ще бъде изложена на предстоящо заседание на Съвета на ЕС по земеделие, в подкрепа на регламент за растенията и фуражите, получени чрез нови геномни технологии.

Това обяви депутатът от ИТН – Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание по време на обсъжданията на конституционните промени.

Той намеси тази тема, предупреждавайки, че с решението си кабинетът ще допусне до полето и до трапезата на хората в България нови, неизпитани ГМО-продукти, без ясни последици.

По думите му така страната ще загуби огромни пазари, които търсят чиста от ГМО-продукция, защото, след като тези генномодифицирани елементи са пуснати в природата ни, българските производители няма да могат вече да докажат, че тяхната продукция е чиста.

“Ще се премахне регулирането на всички ГМО с модификации, те ще могат да се предлагат без етикетиране и проследяване. Така ние няма да можем да избираме дали да ядем ГМО-храни, а производителите и преработвателите няма да могат да гарантират чистотата на своите продукти. Ще бъде отнето правото на нашата държава да забранява или да регулира отглеждането на ГМО на наша територия”, предупреди Тошко Йорданов.

Той бе категоричен, че ако тази дерегулация се осъществи в Европейския съюз, ще бъдем залети от патентовани семена, включително и генномодифицирани, а това ще има катастрофални последици за малките и средните селекционери на семена, за фермерите и за производителите на храни, а не на последно място и за потребителите.

Депутатът от ИТН попита защо във връзка с този риск няма свикана извънредна комисия по земеделието, която да излезе с решение, че България и Министерският съвет не трябва да подкрепят безконтролното влизане на ГМО у нас? Постави въпроса и защо ГЕРБ и ДПС мълчат, след като се борят за българския земеделски производител?

“Посолството ли ви е стиснало за ГМО-шишарките, колеги? Мислите ли, че българите ще ви простят?” завърши Тошко Йорданов в типичния си шоуменски стил.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст