ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От Стопанската камара сигнализират, че критиките им към бюджета не са отразени

Имаме редица критики, които за момента не са намерили отражение в бюджета.

Това заяви пред БНР Станислав Попдончев – зам.-председател и главен финансов директор на Българската стопанска камара (БСК) и член на Икономическия и социален съвет от работодателските организации.

По думите му механизмът за определяне на минималната работна заплата е изключително несправедлив. Той бе категоричен, че в проектобюджета не виждат реални реформи. Според него няма и достатъчно прозрачност на общинско ниво – кои проекти в каква степен на готовност са, докъде са изпълнени, кое се забавя, на кое се отделя приоритетно място. Попдончев добави, че има все още сериозна административна тежест.

Друго, което смущава работодателите, са нивата на дълга и дефицитът, който продължава да се запазва през 2025 – 2026 г. на 3 процента. За тях това е необяснимо. Попдончев попита защо в години на растеж, макар и малък, ние продължаваме да предвиждаме дефицити в бюджета, както и дългове.

Той подчерта, че подкрепят запазването на 3% дефицит за 2024 г., което е формален критерий за членството на България в еврозоната от 1 януари 2025 година. По думите му другото положително нещо в бюджета е, че се запазва данъчният модел. 

Той отбеляза и че вчера, 7 ноември, в бюджетната комисия са променени част от данъчните закони, а друга част остава за днес, 8 декември. Попдончев посочи и че все още няма финален вариант на бюджета и по тази причина не се знае какво може да очакват. Добави и че има сигнали, че ще бъдат направени предложения за връщане на ставката на 20 процента за ресторантьорите.

Финансовият директор посочи и че са отпаднали и голяма част от данъчните мерки, които бяха насочени към определени сектори. От думите му стана ясно, че е възможно да има и други предложения за промени в приходната част. Попдончев добави, че към момента със сигурност е ясно само, че 2.4 млрд. лв. са приспаднати от капиталовата програма. 

Той добави и че в по-голямата част от европейските държави секторите ресторантьорство и туризъм са един сектор и между тях не се прави разлика. Освен това и във всички държави има намалени ставки за сектор туризъм. Попдончев добави, че разговорът в тази посока е дълъг и би следвало да се води от всички заинтересовани страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст