ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Повече от три часа текат дебатите по промените в Конституцията

Вече над три часа продължават дебатите по промените в Конституцията в Народното събрание. Това е втори опит на депутатите да ги приемат на първо четене, след като през месец октомври вносителите не можаха да намерят нужните гласове и текстовете не минаха.

Според Надежда Йорданова от ПП-ДБ, която е един от вносителите на проекта той решавал проблема със свръхувластен главен прокурор и силно централизирана прокуратура. Тя добави, че не споделя критиките, че политическото ще доминира в прокурорския съвет. Също така е категорична, че тези, които ще бъдат избрани в него, ще бъдат изявени личности.

Йорданова изрази позиция и за служебния кабинет. Според новите предложения функциите му ще се изпълняват от действащото до момента редовно правителство. “В това тревожно време България не може да остава без парламент, толкова дълго време. Дори парламентът да не може да иска вот на недоверие на служебното правителство”, обясни тя.

“Понеже конституционният текст е абстрактен, користните намерения се изразяват като мислене във феодални владения. Нашата задача е да помогнем на прокуратурата да си стъпи на краката”, заяви от своя страна Радомир Чолаков, който е председател на Комисията по конституционни въпроси.

Кристиян Вигенин от БСП изрази мнение, че някои депутати по отношение на промените в Конституцията се намирали в “паралелна държава”. Той посочи и няколко противоречия – в предложенията за промени в основния закон било записано, че регулаторите ще се избират в разумен срок, пък само преди няколко дни се разиграли циркове, а и вече били разпределени местата в регулаторите. Текстът за служебното правителство пък бил “напънала се планината и родила мишка”.

Според него идеята да се орежат правомощията на главния прокурор била контрапродуктивна. Нямало да има главен прокурор, а просто един главен секретар на Върховната прокуратура.

Цвета Рангелова от “Възраждане” обяви, че тяхната парламентарна група няма да подкрепи проекта, защото според тях това НС не било достатъчно компетентно да прави подобни промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст