ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ с първи политически реакции след приетите промени в Конституцията

След дебат продължил над 3 часа, депутатите приеха конституционните промени на първо четене със 164 гласа “за”. Не закъсняха и политическите реакции по темата.

“Двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика много успели българи живеят навън, не искат да си заменят двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни”, така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мотивира част от исканията на вносителите за промени в основния закон на държавата.

Според него е важно, че трите парламентарни групи – на ГЕРБ – СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС са успели да осигурят 163-ма депутати за гласуването. Борисов допълни, че е изненадан, че не цялата парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ е била в залата.

На въпрос дали между първо и второ четене текстът, с който ограничават правомощията на президента за служебното правителство ще претърпи промени, Борисов каза, че има някои неща, с които биха се съобразили – и с президентската институция, и относно указите. “Тези всички разнопосочни мнения ще се обсъдят и в разговори с нашите партньори. Неведнъж съм казвал, че по тази тема съм се доверил на Христо Иванов”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Относно регулаторите бившият премиер каза, че ще се търсят най-добрите хора. По думите му те вече не са много.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира от своя страна, че е възможна промяна в текста на Конституцията, която ограничава възможността на президента да избира за служебен премиер само между три варианта – председателите на НС, на КС и на БНБ. От думите му стана ясно, че в момента по казуса тече дискусия, но по всяка вероятност ще има разширения в предложенията.

Относно регулаторите Пеевски заяви, че се водят разговори и няма уточняване на квоти.

По отношение на промяна на датата на националния празник депутатът заяви, че щом ГЕРБ не подкрепят такава промяна, без тях това не може да се случи.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов обясни пред медиите, че има съгласие идеята за удвояване на мандатите на висшите магистрати да падне. Към момента съгласието е да има по един мандат по 7 г. за председателите на върховните съдилища и 5 г. за главния прокурор.

“Можем да кажем, че има някаква новина, това е, че конституционното мнозинство беше потвърдено”, каза той.

От думите му стана ясно, че са били очертани няколко области на съгласие. Това щяло да доведе до две неща – България да има в по-голяма степен независим съд и прокуратура, която да бъде отчетна и да се модернизира в интерес на обществото.

“Що се отнася до избора на главен прокурор и бъдещия Висш прокурорски съвет – по поредица от аргументи в този състав ще надделее парламентарната, обществената квота”, обясни Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст