ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След викове “Оставка” НС одобри даването на допълнителен пакет военна помощ за Украйна

Със 147 глас “за”, 55 “против” и 7 “въздържали се” парламентът одобри предоставянето на допълнителен пакет военна помощ за Украйна. Решението предвижда на Киев да бъдат изпратени преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, които са с отпаднала необходимост, в неизправност или наднормативни.

На Министерския съвет се възлага да проведе преговори с правителствата на държавите от НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните ни способности, както и да поиска възстановяване на разходите за предоставянето на Украйна на въоръжение и боеприпаси чрез съответния механизъм на Алианса.

Министерството на отбраната пък трябва да предприеме действия за присъединяването ни към коалицията държави за изграждане на способности за използване на самолетите Ф-16.

От опозицията нарекоха решението “срамно и опасно” и обвиниха управляващите, че разоръжат армията и въвличат странната война .

“Това вече е последна фаза преди влизане във война и не го казвам, за да плаша някой”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

“След съсипването на Военновъздушните сили на Република България, сега “новите еничари” отнемат на България и ПВО. Каква наглост!”, възмути се колегата му, социалистът Румен Гечев.

От БСП на няколко пъти се опитаха да отменят гласуването, тъй като не били сигурни дали народните представители са в нормално състояние. С това социалистът Георги Свиленски директно обвини колегите си, че са под наркотична и/или алкохолна зависимост. “Не са в нормално състояние за водене на дискусия. В нормално и трезво състояние. Не е нормално на 8 декември в 17 и 30 да гласуваме такова важно решение”, каза той, но и последният му опит да прекрати работата на депутатите се оказа неуспешен.

Председателят на парламента Росен Желязков му обясни, че искането му няма как да бъде уважено и го увери в личната си адекватност. 

Помощта за Украйна е един от приоритетите на правителството, подчерта от парламентарната трибуна министърът на отбраната Тодор Тагарев, като изказването му беше придружено от възгласи “Оставка!”.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев излезе на трибуната, за да аргументира помощта за Украйна, но няколко пъти бе прекъснат от виковете на “Възраждане”, които скандираха “Оставка” и “Довиждане”. Председателят на парламента Росен Желязков го призова да не им обръща внимание и да не влиза в диалог.

“Украйна се нуждае от модерни въоръжения, но и от по-стари, които нейните въоръжени сили добре познават, за които имат капацитет за ремонт, възстановяване и поддръжка. И именно това касае предложението за решение на Народното събрание”, посочи Тагарев.

По думите му, до момента страната ни е получила като компенсация само около 330 хил. евро за първоначално предоставената нелетална помощ, тъй като е изпратена късно.

“Относно обвиненията, че оказвайки помощ на Украйна, ние разоръжаваме и намаляваме бойните ни способности – това е лъжа”, отбеляза министърът на отбраната.

По-рано днес с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът преодоля ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението с Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Следващото пленарно заседание ще се проведе в понеделник от 13.00 часа. На него ще бъде обсъден бюджета за следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст