ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ХДС/ХСС призова Олаф Шолц да свика вот на доверие

Олаф Шолц (Ройтерс)

ГСДП вече не смята, че тази година е възможно Бундестагът да приеме бюджета на Германия за 2024 г.

Германската консервативна опозиция ХДС/ХСС увеличава натиска върху коалиционното правителство на канцлера социалдемократ Олаф Шолц в бюджетната криза, съобщават ДПА и БТА.

Генералният секретар на Християндемократическия съюз Карстен Линеман призова канцлера Шолц от управляващата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) да свика вот на доверие. „Мисля, че би било по-добре канцлерът да постави въпроса за доверието пред германския Бундестаг“, каза снощи Линеман по телевизия Цет Де Еф.

В писмо секретарят на парламентарната група на ХДС/ХСС Торстен Фрай призова председателката на Бундестага Барбел Бас да се намеси в настоящата ситуация.

Вчера стана известно, че ръководството на парламентарната група на ГСДП вече не смята, че тази година е възможно приемането на решение на Бундестага за бюджета за 2024 г.

Линеман каза в ефира на Цет Де Еф, че ако Шолц спечели вота на доверие, коалиционното правителство ще трябва да направи план за следващите две години. “Така не може да продължава”, каза той и добави, че ако, от друга страна, кабинетът загуби доверие, гражданите ще трябва да вземат решение за нов старт. “Нуждаем се от честност сега. Тази страна не може да си позволи да продължава така две години.”

Генералният секретар на ГСДП Кевин Кунерт каза в предаването, че е сигурен, че Шолц се ползва с доверието на всички части на коалиционното правителство.

Канцлерът, вицеканцлерът Роберт Хабек (от „Зелените“) и министърът на финансите Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия се борят да запълнят дупка от 17 милиарда евро (18,35 милиарда долара) в бюджета за 2024 година. Причина за това беше главно решение на Федералния конституционен съд по въпроса за бюджета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст