ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Да се прекрати дерогацията и да сме солидарни със санкциите на ЕС, казва Румен Христов

Румен Христов

Това, което принуди правителството и мнозинството да критикува “Лукойл” и да се иска да се прекрати дерогацията е, че имаше две възможности, които да облагодетелстват българските граждани. Едната беше 1 лев по-малко на бензиностанциите, а втората беше събиране на данъци от свръхпечалбата, която формира “Лукойл”. Нито едното се случи, нито другото. Това коментира в “Денят започва с Георги Любенов” лидерът на СДС Румен Христов.

Според него, по-добре е да се прекрати тази дерогация и да сме солидарни със санкциите, които налага Европейския съюз и да не финансираме режима на Путин.

“Ние сме с най-ниската акцизна ставка в ЕС, с едно от ниските нива на ДДС и като извадим тези два компонента от цената на горивата, виждаме че в 17 други държави цените на горивата са по-ниски от тези в България”, отбелязва Христов. 

Смисълът на този дерогация беше да се разреши на България да купува евтин нефт. В резлутат, цените на горивата у нас не са се повишили, но не са се и понижили, посочва Христов.

Според него, вижда се едно голямо очакване или желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Мария Габриел ще поеме кормилото на властта.

“Ако евентуално има леко покачване на цената, това да не е при акад. Денков, а да е при Мария Габриел. Заради тези две условия, които коментирахме, и не се случиха, ние затова казваме час по-скоро, но все пак беше направена крачка – от 1 януари спира износа, а от 1 март спира и дерогацията”, обясни лидерът на СДС.

във връзка с финансовата рамка на страната, той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран бюджет.

“В случая имаме 3% дефицит, т. е. харчим повече от това, което очакваме да изкара държавата и тук притеснителното е, че много щедро се раздаваха и се раздават средства. Не че аз съм против увеличаването на пенсиите или на заплатите на общинските и държавните служители, но въпросът е дали има тази възможност”, обясни Румен Христов.

Два са начина да се финансират тези допълнителни разходи. Единият е чрез повишаване на данъците – нещо, което категорично няма да се подкрепи не само от СДС, но и от ГЕРБ-СДС, казва депутатът. “Предполагам, че и колегите от ДПС, а и голяма част от ПП-ДБ, и тогава се отива на варианта нов дълг”, допълва Христов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст