ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС договори сделка за регулиране на изкуствения интелект

След тежки преговори, Европейският съюз договори сделка, която ще стане най-обхватната правна рамка за регулиране на изкуствения интелект (ИИ) в западния свят. Китай вече има разработени проекто-наредби за генеративния ИИ, но европейското законодателство създава прецедент. Еврокомисарият за вътрешния пазар на общността Тиери Бретон е убеден, че договорените текстове внасят баланс между поощряването на иновациите и защитата на правата на физическите и юридическите субекти.

“Прекарахме много време в търсене на точния баланс между използването на максималния потенциал на ИИ и защитата на фундаменталните права на нашите граждани”, посочва в официално изявление, публикувано в ранните часове на 9 декември, Бретон. И допълва, че никой не иска “масово наблюдение в Европа”.

След преговори, продължили повече от 37 часа, делегатите от Европейската комисия, Европейския парламент и 27-е страни членки на блока са се договорили да въведат контрол на инструментите на генеративния интелект като ChatGPT на OpenAI и Bard на “Гугъл”, които могат да създават съдържание по команда.

Преговарящите са се съгласили да позволят известно изучаване на лица на живо, но със защити и изключения, информира Бретон. Сделката забранява биометричното изследване, което категоризира хората по чувствителни характеристики като политическа или религиозна принадлежност, сексуална ориентация или раса. Участвали в дискусиите посочват, че това е бил един от най-трудните и спорни въпроси от разговорите.

Предложеното законодателство ще налага финансови наказания на компаниите, които нарушават правните норми, като максималните глоби ще достигнат 35 млн. евро или 7% от глобалния оборот, в зависимост от нарушанието и големината на нарушителя.

Предложеният закон ще трябва да бъде одобрен формално от страните членки на ЕС и от ЕП. Все пак, той представлява изключително важна стъпка към определянето на политиката към ИИ, която, при отсъствието на каквито и да било смислени действия от щатския Конгрес, задава тона за регулиране на най-бързо развиващата се технология. ЕС цели да задейства първите твърди бариери за ИИ извън Азия.

Европа работи от месеци по финализирането на текстовете на Закона за изкуствения интелект и за приемането му преди предстоящите през юни избори за ЕП и членове на ЕК, които могат да предизвикат повече промени и да провалят досегашните усилия. Решението е взето на сесия на 8 декември след почти 24-часов маратон, продължил от сряда до четвъртък. По време на първото съвещание някои преговарящи дори били задрямали в залата докато другите дебатирали публично най-чувствителната тема за ораничаване на технологията за сканиране на лица на живо преди да бъде дадена почивка.

Тежките преговори потвърждават колко спорен е станал дебата за регулиране на ИИ, разделил световните лидери и мениджърите на технологичните компании в условията на мощен подем на популярността на генеративните инструменти. ЕС, подобно на други правителства, включително Великобритания и Съединените щати, се бори да намери баланс между необходимостта да защити собствените си нововъзникващи фирми за ИИ като френската “Мистрал ИИ” и германската “Алеф Алфа”, и потенцалните социални рискове. Именно това е била и ябълката на раздора, като някои държави, между които Франция и Германия, са се противопоставили на наредбите, които, според тях, ненужно ограничават местните компании.

През следващите седмици държавните чиновници ще трябва да отработват доста детайли, но преговарящите са постигнали споразумение за ключовите нормативи, както следва:

  • Базиран на риска подход, който означава, че задълженията на всяка система на ИИ варират съобразно равнището на опасност, която създава. В проектозакона приложенията на ИИ се разпределят на четири нива: неприемлив риск, висок риск, ограничен риск и минимален или никакъв риск.
  • Забранени приложения – системите от ИИ, които попадат в категорията на неприемливия риск са забранени по подразбиране и не могат да се използват в ЕС. Тук се включват системите, използващи подсъзнателни или манипулативни техники, биометрични категории, базирани на чувствителни характеристики и системи за социално оценяване.
  • Базови модели: проектозаконът отделя специално внимание на базовите модели, каквито са големите езикови модели и генеративен ИИ (като ChatGPT). Създателите им се задължават да осъществяват проверки за безопасност, да се придържат към мерките за управление на данните и за ограничаване на риска преди да ги предложат за публично ползване. В допълнание, те трябва да гарантират, че данните за обучения не нарушават Закона за авторското право.

В резюме, европейският Закон за изкуствения интелект представлява значим крайъгълен камък в регулирането на елитната технология и гарантира прозрачност, безопасност и съблюдаване на етичните норми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст