ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меню, подписано от Мао Цзедун, беше продадено на търг за 275 хил. долара

Мао Дзедун

Менюто за китайско-пакистанския банкет от 1956 г., подписано от бившия китайски председател Мао Цзедун, беше продадено на търг в САЩ за 275 000 долара, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на PR Auction.

Менюто е подписано от много други китайски „влиятелни правителствени фигури“, казват от аукционната къща, включително премиера на Държавния съвет на Китайската народна република Джоу Енлай.

Менюто включва ястия от двете страни, включително консоме от лястовиче гнездо и медени гъби, перка от акула в кафяв сос и печена патица по пекински.

Банкетът на 19 октомври 1956 г. е организиран по повод първото посещение на пакистанска делегация в Китай, водена от министър-председателя Шахид Сухраварди.

Мао Цзедун оглавява Китайската комунистическа партия през 1943 г., а от нейното основаване през 1949 г. до своята смърт през 1976 г. е начело и на Китайската народна република. Теоретичните приноси на Мао към марксизма и ленинизма и към военната стратегия, както и политиката, провеждана от него, днес са известни с общото наименование “маоизъм”.

Мао Дзъдун продължава да бъде противоречива историческа фигура, като оценките за него все още предизвикват ожесточени спорове. 

Портретът на Мао продължава да стои на видно място на централния пекински площад “Тянанмън” и присъства на всички банкноти на китайския юан.

След идването на власт на Дън Сяопин през 1978 г. политическият курс на Мао до голяма степен е изоставен за сметка на мащабни икономически реформи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст