ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нобеловите лауреати ще получат наградите си на церемонии в Осло и Стокхолм

нобелова награда

Нобеловите награди за 2023 година ще бъдат връчени днес на официални церемонии в Норвегия и Швеция.

Лауреатката на наградата за мир Наргес Мохамади няма да може да получи наградата си лично, защото се намира в затвор в Иран. Припомняме, че тя беше отличена за правозащитната си дейност, насочена към жените.

Нобеловите награди за литература – на норвежкия драматург Юн Фосе, за медицина, за физика, химия и за икономика – американката Клаудия Голдин от Харвардския университет, ще бъдат връчени от шведския крал Карл XVI Густав в Стокхолм.

Всяка награда лауреатът на Нобелова награда във всяка от категориите получава парично възнаграждение в размер на 11 милиона шведски крони или около 1 милион американски долара. 

По традиция отличията се връчват на годишнината от смъртта на основателя на тези награди Алфред Бернхард Нобел – шведски химик, инженер и предприемач, изобретил динамита. Той завещава огромното си състояние за учредяването на Нобеловите награди. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 година. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Нòбеловата награда (на шведски: Nobelpriset, на английски: Nobel Prize) се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиологияДнес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание. 

От 1902 г. насам всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от кра яна Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Наградата не може да бъде отнета. От  1974 г. наградата не може да се връчва посмъртно, т.е. номинираните трябва да са живи по време на номинацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст