ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е сред учредителите на Коалиция за подпомагане на незаконно депортирани украинчета

България и още над 30 други държави и международни организации създадоха в Киев Коалиция за подпомагане на завръщането на украински деца, незаконно депортирани или принудително преместени от Руската федерация от временно окупираните територии на Украйна. България беше представена от съветника по външна политика и политика за сигурност Драгомир Заков.

Към момента над 19 000 деца са незаконно изведени от Украйна, отделени от семействата им, като руските власти отказват информация за местонахождението им. За част от децата има данни за смяна на самоличността и незаконно осиновяване от руски граждани.

Действията на Руската федерация представляват грубо нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето. Това е и едно от най-тежките нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, тъй като засяга най-уязвимите и беззащитните – децата.

Инициативата е част от започналия процес по Формулата за мир за Украйна, в който България, като съпредседател на работната група заедно с Финландия, вече участва активно по теми като продоволствена, ядрена и екологична сигурност.

На 7 декември 2023 г. Министерският съвет одобри присъединяването към Коалицията и изрази готовност България да подпише декларацията на страните-участнички, когато тя бъде отворена за подписване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст