ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Варна е пред криза в градския транспорт след Нова година

Автобуси има, шофьори – не

Сериозен е проблемът с недостига на шофьори в градския транспорт във Варна. Има опасност след Нова година да се затрудни обслужването на линиите, тъй като сега не достигат 80 шофьори, а след Нова година се пенсионират още 43-ма, които не са пожелали да останат на работа. Това съобщи Павлина Николова – председател на синдикалната структура на КНСБ в дружеството.

Тя информира, че заплатите трябва да се повишат поне с 300 лева, за да има интерес към работата. 

КНСБ в морската столица участва в националния протест на работещите в градския транспорт, който настоява за още 37 милиона към държавния бюджет за следващата година, за да се увеличат заплатите с поне 20 процента.

“С писмо поискахме разрешение за протеста, който предстои. Получихме положителен отговор да поставим табели по автобусите, но г-н Николай Антонов, изпълнителен директор на “Градски транспорт” във Варна, размисли и днес ми каза да изчакаме. Протестът на КНСБ е в подкрепа на работещите хора! Ако тези средства не бъдат осигурени, няма да останат работници, които да обслужват градския транспорт у нас”, посочи Николова.

Сред проблемите в сектора са липсата на кадри, липсата на ритмичност на графиците и невъзможността за ползване на отпуски и почивки. Това води до натрупване на много извънреден труд, както и умора у водачите. 

Причината за пропуснатите курсове на автобуси от градския транспорт във Варна – проблем, за който неколкократно са получавани сигнали в Радио Варна от слушатели – е недостигът на шофьори. Те са изморени, разболяват се, вземат си болнични… А нови не идват, каза още Павлина Николова. Шофьорите от градския транспорт във Варна почиват само един ден, а на следващия са пак на работа, а това е изключително тежко за тях, допълни тя.

“Основната заплата на водач от градския транспорт във Варна е 1 495 лева, а ваучерите са 200 лева. Очакваме да се вдигне възнаграждението на водачите поне с 300 лева, за да станат те 1 800-1900 лева, и да дойдат нови, млади хора”, обясни Николова.

“Това са пари от държавния бюджет за следващата година, ние не протестираме срещу общината”, подчерта Николова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст