ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски е поканен в Белия дом във вторник

Володимир Зеленски ще пристигне във Вашингтон на работно посещение, което ще включва редица срещи и разговори.

Според “Ройтерс” американският президент Джо Байдън е поканил във вторник украинския лидер в Белия дом. Темата на разговора ще е продължаващата война в Украйна и жизненоважната нова помощ от страна на САЩ за Киев в битката му срещу руския нашественик.

Украинският президент е поканен и да говори пред американския Сенат, като словото му е планирано за 9 часа местно време на 12 декември. Малко по-късно Зеленски ще има среща и с председателя на доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса Майк Джонсън.

Тази среща е важна, защото тъкмо републиканското мнозинство в долната камара бе против военната помощ за Украйна и Израел на стойност над 100 млрд. долара, предложена от президента Байдън.

Зеленски ще пристигне в САЩ от Аржентина, където присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент. По данни на “Ройтерс” украинският лидер е имал кратък, но много оживен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, чиято страна заяви, че има намерение да наложи вето на многомилиардната помощ на ЕС за Киев.

Междувременно стана ясно, че украинските въоръжени сили са свалили всичките осем балистични ракети, изстреляни от Русия по Киев тази нощ, а освен това са унищожили и 18 дрона “Шахед”, насочени към Южна Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст