ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заключителният текст на КОП28 не споменава “поетапен отказ” от изкопаемите горива

конференция по климата КОП28

Пресконференцията на председателя на КОП28 Султан Ал Джебер бе отложена

Проектът за заключителен текст от климатичната конференция КОП28, публикуван тази вечер, не споменава изрично призив за “поетапен отказ” от изкопаемите горива.

За тях текстът препоръчва на страните да предприемат поредица от действия, сред които “бързо поетапно намаляване на въглищата и ограничения за издаване на нови разрешителни за въглищни електроцентрали”, както и да се намали потреблението и производството на изкопаеми горива по “справедлив и планомерен начин, за да се постигне “нетната нула” преди или около 2050 г., в съответствие с препоръките на учените”, предаде БТА.

Отправя се призив да бъде призната нуждата от “дълбоко, бързо и значително намаляване на емисиите парникови газове“.

Относно метана се препоръчва ускоряване и значително намаляване на невъглеродните емисии, и по-специално на метановите емисии, до 2030 г.

Призовава се за ускоряване на намаляването на вредните емисии от пътния транспорт чрез набор от мерки, включително развитие на инфраструктура и бързо въвеждане на превозни средства с ниски или нулеви нетни емисии, поетапно прекратяване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които насърчават потреблението, съпроводено с много отпадъци, като това да стане възможно най-бързо.

Препоръчва се също така утрояване на капацитета на възобновяемата енергия глобално и удвояване на годишните темпове на подобряване на енергийната ефективност до 2030 година, както и ускоряване на глобалните усилия за енергийни системи с нетни нулеви емисии и използване на ниско или нулевовъглеродни горива преди или около средата на века.

В проекта се говори също за ускоряване на нулевите или нискоемисисионни технологии като възобновяема, ядрена енергия, технологии за улавяне, използване и съхранение на водород в подкрепа на усилията за заместване на изкопаемите горива в енергийната система.

Пресконференцията на председателя на КОП28 Султан Ал Джебер, министър на индустриите и високите технологии на ОАЕ и президент на националната петролна компания на Абу Даби, на която се очакваше да бъдат представени предложенията, бе отложена заради призоваването му в пленарното заседание на конференцията. Днес той свика меджлиса – арабския термин, използван за съвет на старейшините, който във формата на КОП е на ниво министри и ръководители на делегации. Целта е да се ускорят преговорите за намиране на компромис, за какъвто призова по-рано през деня генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст