ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почти половината американци смятат, че Белият дом харчи много за Украйна

Почти половината американски гласоподаватели смятат, че Съединените щати харчат прекалено много пари, за да подпомагат Украйна, показва последната анкета на “Файненшъл таймс – Мичиган Рос” – резултат, подчертаващ нестабилността на вътрешната подкрепа точно когато украинският президент Володимир Зеленски се подготвя да посети Вашингтон по покана на американския си колега Джо Байдън, за да лобира за още средства. Според допитването, 48% от участниците имат усещането, че Вашингтон оказва “твърде голяма” военна и финансова подкрепа за контраофанзивата на Киев срещу Русия. За 27% Белият дом харчи “точната сума”, а 11% смятат, че тя е недостатъчна. Опозицията е особено силна сред републиканците, 65% от които твърдят, че Америка харчи прекалено в Украйна срещу 52% от независимите и едва 32% от демократите.

Тези настроения лъсват в доста неподходящ момент, в който Байдън се бори да придума силно разделения Конгрес да одобри широкообхватен пакет от разходи за сигурност в размер на 111 млрд. щ. долара, от които 60 млрд. долара за Киев, както и за финансиране на Израел и Тайван. Самият Зеленски пък трябва да посети Вашингтон за среща с президента на 12 декември, на която Белият дом да подчертае “непоклатимия ангажимент” на американците да подкрепят военните действия на украинците срещу Русия.

Анкетата е и ярка картина на борбата на про-украинските републиканци в Конгреса, които трескаво търсят компромис, чрез който да се одобри финансирането. В опит да “прелъсти” опонентите, администрацията на Байдън предлага да включи милиарди долари за подсилване на сигурността на границата на Съединените щати с Мексико.

Въпреки че анкетата на “Файненшъл таймс – Мичиган Рос” отчита по-висока подкрепа за Израел, са констатирани и значителни равнища на скептицизъм по повод подпомагането на военните действия на еврейската държава срещу Хамас. От участниците 40% са посочили, че Вашингтон харчи “прекалено много”, а 30% – “точната сума” за Тел Авив.

Високите равнища на съпротива срещу военната помощ за Израел и Украйна са отражение на сериозните опасения за състоянието на американското стопанство, което само 25% от участниците в анкетата оценяват като “добро” или “отлично”. Американците продължават да определят инфлацията като най-голям повод за безпокойство за личните им финанси. Наблюдава се обаче лек ръст на оптимизма за икономическите условия в сравнение с резултатите от допитването през ноември.

Мрачната икономическа перспектива продължава да се отразява негативно върху предизборните нагласи за преизбирането на Байдън – само 17% от американците смятат, че те са по-добре финансово откакто той е станал президент, докато 53% смятат, че положението им се е влошило. Все пак, оптимистите са малко повече в сравнение с предишните 14%, а песимистите – по-малко от отчетените в ноемврийското допитване 55 процента.

Анкетата на “Файненшъл таймс – Мичиган Рос” е проведена онлайн от “Глоубъл стратеджи груп” на Демократическата партия и републиканската фирма за проучвания “Норт стар опиниън рисърч” между 5 и 6 декември сред 1004 регистрирани гласоподаватели в цялата страна и грешка от плюс/минус 3.1 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст