ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът на Катар е песимист за примирие в Газа

настъпление срещу рафах

Шансовете за постигане на примирие в Газа намаляват.

Това твърди премиерът на Катар Мохамед Бин Абдулрахман Бин Ясим ал Тани, чиято държава е сред основните медиатори в преговорите между Израел и радикалната палестинска групировка “Хамас”, съобщава Би Би Си.

Позицията му идва на фона вчерашното изказване на израелския премиер Бенямин Нетаняху, според когото войната не само ще продължи, но и ще става все по-интензивна. В момента най-тежки са сраженията в района на Хан Юнис, където вътрешно разселени са над 1 милион палестинци.

Цивилните са принудени да се насочват към Рафа, на границата с Египет. Според здравното министерство в Газа, контролирано от “Хамас”, загиналите палестинци вече са над 18 000 души. От военното крило на “Хамас” предупредиха, че повече няма да пускат заложници, докато Израел не седне на масата за преговори.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен за пореден път призова Израел да направи повече, за да защити цивилните във войната. По думите му от критична важност е военните операции да бъдат организирани с основен фокус – защита на цивилните.

В същото време Блинкен за пореден път отхвърли идеята за примирие. Според него, докато “Хамас” съществува в сегашния си вид, всяко едно спиране на военните действия само ще задълбочи проблемите и те ще си продължат.

Припомняме, че в петък Съединените щати наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която настояваше за незабавно примирие. Тогава предложението дойде от страна на Обединените арабски емирства. От гласувалите 15 страни членки на Съвета 13 от членовете, включително постоянните държави членки Русия, Китай и Франция, гласуваха в подкрепа на спирането на военните действия, докато Великобритания се въздържа, а САЩ наложиха вето.

Очаква се във вторник, 12 декември, Общото събрание на организацията да гласува проект на резолюция, в която отново да се отправя призив за спиране на военните действия по хуманитарни причини. В утрешното гласуване се очаква да участват всичките 193 държави членки на Организацията на обединените нации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст