ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Ситигруп”: ОПЕК+ трябва да запази орязания добив на петрол до края на 2024 година

петрол

Групата ОПЕК+ ще трябва да задържи последните редукции на добива на суров петрол до края на идната година, за да поддържа в баланс глобалните пазари на черното злато, твърдят анализатори на “Ситигруп”. 23-членният алианс, оглавяван от Саудитска Арабия и Русия, обяви на 30 ноември, че ще ореже с още 900 хил. барела дневните доставки на горивото през първото тримесечие на 2024-а и може да удължи срока на действие на мерките, ако се налага. Според банковите експерти, групата ще трябва да напправи точно това, за да успее да удържи цените на сегашните равнища.

“Тези редукции трябва да останат в сила, за да поддържат пазарния баланс през идната година”, посочва в проучване Макс Лейтън – шеф на глобалното звено за проучване на суровините в “Ситигруп”. Той допълва, че ако са единни, членовете на алаинса ще успеят да задържат котировките в диапазона 70-80 щ. долара за барел.

Фючърсните контракти на базовия петролен сорт “Брент” с доставка през февруари се търгуват под 76 щ. долара за барел след поевтиняване, продължило седем поредни седмици – най-продължителният седмичен спад от края на 2018-а, въпреки последното решение на ОПЕК+ да намали още добива на суровината. Американският лек суров петрол WTI с доставка през януари пък приключи седмичната си търговия на косъм под 71 долара за барел и се предлага малко над тази котировка в първия ден на новата седмица.

Цените на черното злато за кратко се повишиха на 8 декември след като Вашингтон обяви намеренията си да попълни Стратегическия петролен резерв на страната и след публикуването на по-силни от прогнозираните данни за пазара на труда. Очакваният най-натоварен от 2000 г. насам пътникопоток в празничния период в края на годината също засилва перспективата за увеличение на потреблението на горивото.

До 8 декември черното злато приключваше с по-ниска котировка всяка пазарна сесия след последното съвещание на ОПЕК+ във Виена. Плановете на групата за по-дълбоки редукции бяха посрещнати скептично от пазарите и се смятат за неадекватни да компенсират бума на доставките от други части на света.

Суровият петрол е загубил около една пета от пазарната си оценка от края на септември заради ръста на производството в Съединените щати и в други ключови производители, а анализаторите предвиждат по-ниско потребление на Китай и надвиснал риск от рецесия отвъд Атлантика – все фактори, които имат негативно въздействие върху петролните котировки. Очакванията за китайското потребление са то да се увеличи с 500 хил. барела дневно през идната година – под една трета от тазгодишния ръст.

Лъч светлина проблесна на 8 декември когато щатското министерство на енергетиката обяви покана за участие в търг за покупката на 3 млн. барела кисел петрол за доставка през март, с който да попълни Стратегическия петролен резерв. Тя идва в допълнение към предишния аукцион за придобиване на същите количества гориво за февруари. Енергийното ведомство информира, че ще провежда месечни търгове за покупка на черно злато за резерва поне до май идната година.

Също на 8 декември, бяха публикувани данните за трудовия пазар в Съединените щати през ноември. Наетите по трудов договор американци (без селското стопанство) са се увеличили със 199 хил. – над очакваните 185 хил. броя. А ноемврийската безработица е спаднала до най-ниските от четири месеца насам 3.7% – белег за силен пазар на труда. В допълнение, декемврийският индекс на Университета в Мичиган, измерващ доверието на потребителите, се е повишил до 69.4 пункта – далеч над очакваните 62. Което засилва надеждите за слаб растеж с ниска инфлация, но не и рецесия. Тези фундаментални показатели подкрепят петролните котировки, защото предполагат ръст на потреблението.

През седмицата Международната агенция по енергетика, ОПЕК и Американското министерство на енергетиката ще публикуват последните си за тази година месечни оценки на фундаменталните пазарни показатели. Инвеститорите очакват и финалното решение на Федералния резерв за лихвената политика на 13 декември.

Главният икономист на един от най-едрите световни търговци на суровини “Трафигура груп” пък отбелязва в годишния отчет на компанията за 2023-а широка пропаст “между нагласите и реалността”. Той посочва, че “търсенето на суровини може и да се очаква да се свие, но на практика потреблението е скочило до рекордно високи равнища на няколко пазари”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст