ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Транспортните синдикати започват протести за 37 млн. лева

От днес – 11 декември, Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ започва поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните (според федерацията) средства, предвидени в него, за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт.

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите.

Това е само първата стъпка за мирно изразяване на недоволството и несъгласието с предложения Бюджет 2024, уточняват от КНСБ.

Искането на профсъюза е за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв. целево за увеличение на заплатите в сектора.

Синдикалистите отбелязват, че възнагражденията в тази сфера са “изядени” от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частни компании макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспективност.

Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, който през 2023 г. е достигнал над 250 000 часа в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт.

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал, предупреждават синдикалистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст