ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите ще обсъдят на второ четене промените в част от данъчните закони

Днес парламентът отново ще заседава извънредно от 13:00 часа. Депутатите ще разгледат на второ четене промените в част от данъчните закони. В дневния ред е второто гласуване на изменения в Закона за местните данъци и такси, в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС) и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Според предложението при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период, считано от следващата година, базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър се актуализира. На база на решението на бюджетната комисия към момента обаче е ясно, че идеята за увеличаване на данъчните оценки на имотите, с което върви и вдигане на данък сгради и такса смет, вероятно няма да получи подкрепа в пленарната зала.

С промените в Закона за данък върху добавената стойност беше гласувано удължаване на ставката от 9% ДДС за ресторантьорите и през 2024 г.

При данъка върху доходите на физическите лица също има спорни текстове, сред които например е т.нар. данък – бакшиш.

Припомняме, че на 8 декември депутатите приеха на второ четене в пленарната зала промените в другите четири закона от пакета данъчни закони – в Закона за счетоводството, в Закона за доходите на физическите лица, в Закона за акцизите и данъчните складове и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст