ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Издирван за компютърни измами в Германия нашенец отива на съд

свят решетки арест затвор

Варненският окръжен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест спрямо 28-годишен българин, който се издирва от съдебните власти в Германия за участие в организирана престъпна група за компютърни престъпления, измами и мошеничество.

Според германските власти, Никола Б. и други негови колеги, които работели в колцентър в офиси в София и Варна, подвеждали чуждестранни клиенти да инвестират значителни суми пари в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби.

Инвеститорите имали възможност да следят нарастването на сумите в платформа, която разследващите установили, че всъщност е манипулативен софтуер. Реално вложения със средствата не били правени, а депозитите били превеждани по сметки на престъпната група.

Според германската прокуратура, измамите, извършени лично от Никола Б., в периода 17.01.2019 г. до 04.12.2020 г. в Мюнхен, Нордхайм и други населени места в Германия са 40 за общо 328 951 евро.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен мъжът, е 15 години лишаване от свобода.

Европейската заповед за арест е издадена на 19 септември тази година от Районния съд в Бамберг. Българинът беше задържан на 25 октомври тази година във Варна.

След направено искане до германските власти, Варненският окръжен съд получи задължителната гаранция, че при осъдителна присъда, българинът ще бъде върнат у нас за изпълнение на наказанието.

Съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ до влизане в сила на съдебния акт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст