ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Epic Games спечели първа победа в антитръстовото дело с Google

Американският разработчик Epic Games печели първа победа в антитръстово дело с Google. Окръжният съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния постанови, че Google е монополист, който злоупотребява с позицията си на пазара на мобилни приложения. Сега съдът може да изиска от корпорацията да разреши изтеглянето на приложения за устройства с Android, заобикаляйки Play Store и платежната система на Google, което ще спести на разработчиците необходимостта да плащат 30% комисионна.

Съдебно жури в понеделник застана на страната на Epic Games по всички обвинения в съдебно дело, заведено от разработчика на играта срещу Google преди повече от три години.

След това Epic въведе в своята игра Fortnite възможността за извършване на покупки в играта, заобикаляйки платежните услуги на Google и Apple. Последва премахването на играта и от двата онлайн магазина, а след това и съдебните дела на Epic срещу двете корпорации.

Десетки разработчици застанаха на страната на Epic, присъединявайки се към Coalition for App Fairness.

Още през ноември 2020 г. Apple обяви намаляване на комисионната за разработчици с доход под 1 милион доллара от 30% на 15 процента.

През март 2021 г. Google предприе подобна стъпка.

Днешната присъда е победа за всички разработчици на приложения и потребители по света. „Това доказва, че практиките на Google в неговия магазин за приложения са незаконни и че злоупотребява с монопола си, за да извлича прекомерни такси, да задушава конкуренцията и да задушава иновациите“, се казва в изявление на Epic.

От Google вече заявиха, че ще „продължи да защитава бизнес модела на Android“ и възнамерява да обжалва това съдебно решение.

Epic Games, Inc. – разработчик и издател на видеоигри и софтуер, е базиран в Кери, Северна Каролина. Компанията е основана от Тим Суини като Potomac Computer Systems през 1991 г., първоначално разположена в къщата на родителите му в Потомак, Мериленд. След първото пускане на комерсиална видео игра – ZZT (1991 г.), компанията става Epic MegaGames, Inc. в началото на 1992 г. и назначава Марк Рейн, който оттогава е неин вицепрезидент. След преместването на централата в Кери през 1999 г., студиото промени името си на Epic Games.

Epic Games притежава разработчиците на игри Psyonix, Mediatonic и Harmonix и управлява студия на множество места по света. Докато Sweeney остава контролният акционер, Tencent придоби 48.4% неизплатен дял, което се равнява на 40% от общия дял на Epic. Това стана през 2012 г., като част от споразумение, насочено към придвижване на Epic към игри като модел на услуга. След пускането на популярната Fortnite Battle Royale през 2017 г., компанията спечели допълнителни инвестиции, които й позволиха да разшири своите предложения на Unreal Engine, да създаде събития за електронни спортове около Fortnite и да стартира Epic Games Store.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст