ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Синдикатите в градския транспорт започнаха разговори за нов колективен трудов договор

Лидерите на Федерацията на транспортните работници “Подкрепа” и Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ започнаха поредица от срещи във връзка със сключването на нов колективен трудов договор в дружеството “Столичен автотранспорт”. Срокът на действие на стария договор изтича на 16-и декември. Ако дотогава не се постигне консенсус в преговорите с кмета на столицата Васил Терзиев и ръководството на дружеството, синдикалистите заплашиха, че ще пристъпят към подготовка на ефективна стачка и може София да остане без автобуси на градския транспорт.

Синдикалистите настояват в новия колективен трудов договор на столичния автотранспорт да залегнат редица искания, сред които за всеки отработен нощен час или част от него да се заплаща допълнително трудово възнаграждение в размер на 80% от минималната часова работна заплата на дружеството.

Друго искане е да подсигурят средства за поевтиняване на храната по 20 лева на ден за действително отработено време, както и да бъде увеличен основният годишен отпуск на водачите.

От федерация на транспортните работници “Подкрепа” предупредиха, че  заради проблемите с нелеките условия на труд и недостатъчния размер на трудовите възнаграждения шофьорите продължават да напускат и понастоящем дружеството работи с 250 водачи по-малко.

От понеделник Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ започна поетапни протестни действия с искане за 37 милиона лева допълнително в държавния бюджет за ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната, от които 30 милиона за столицата.  На този етап действията са символични – с поставяне на протестни табели на превозните средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст