ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Оценка за щети отложи делото за убийството на граничния ни полицай

Делото за убийството на граничния полицай от Елхово Петър Бъчваров, по което обвиняеми са братята Енгин и Мустафа Ергуван, ще продължи през февруари. На заседанието в Одрин днес присъстваха родителите на убития български граничар, които са конституирани като частни обвинители по случая. 

Днес беше изслушан военнослужещият Рашко Рашков, патрулирал заедно с граничния полицай. Той разказа, че двамата са видели дупка в граничната ограда и са насочили светлина към нея. Военният попитал Петър Бъчваров дали според него тя е нова, но в този миг проехтял изстрел и граничният полицай паднал на земята. След това са последвали още много изстрели от турската страна на оградата. Голяма част от куршумите са попаднали и по служебната кола.

Заседанието бе отложено за февруари 2024 г. точно заради служебния автомобил. Турската страна е попитала българските власти дали имат претенции към автомобила на нашите граничари, по който са нанесени щети. „Ние категорично заявихме, че нямаме такава претенция”, каза Стоянов. Част от обвинението са убийството на Петър Бъчваров и опита за убийство на Рашко Рашков, както и нанесените вреди по имущество на друга държава.

На заседанието днес присъства вътрешният министър Калин Стоянов заедно със зам.-директора на „Гранична полиция”. Те заявиха, че оценката бързо ще бъде изпратена до съда в Одрин. 

Според турските закони двамата обвиняеми Енгин и Мустафа могат да получат над 20 г. затвор. Енгин е сочен за фактическия изпълнител. Той е казал пред съда, че не е знаел какво се случва, докато е стрелял. Брат му пък свидетелствал, че през това време е спял. 

“Вярвам на турското правосъдие, считам че ще има ефективна осъдителна присъда”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Към момента прокуратурата в Одрин сочи като физически извършител Енгин Ергуван и иска доживотен затвор за него.

Петър Бъчваров беше застрелян през ноември 2022 г. по време на патрулиране по граничната ограда с Турция. Според разказите на обвиняемите те са били в района на границата, за да пренощуват там и са носили оръжие, за да се предпазят от диви животни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст