ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Очаквам скоро Нидерландия да ни подкрепи за Шенген, обяви Румен Радев

Държавният глава Румен Радев заяви, че очаква в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България по пътя към Шенген.

Според него е напълно възможно да влезем в Шенген до края на годината, стига да бъдат положени достатъчно усилия. “България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген още 2011 година. Това, че някои държави решават свои вътрешнополитически проблеми, видяхме, че е трудно да се промени и това е факт, с който трябва да се съобразим, но да направим всичко възможно тези бариери да отпаднат”, добави още Радев.

Това, което получих като лично уверение при множество разговори с премиера Марк Рюте бе едно единствено – пада Механизмът за сътрудничрество и проверка и Нидерландия ще подкрепи напълно членството на България в Шенген без никакви ограничения, коментира Радев и добави, че е убеден, че премиерът Рюте ще спази това.

По отношение на позицията на Австрия, Радев заяви, че е въпрос на убеждаване не само на политическото ръководство, но и на австрийската общественост, че това е необходима стъпка. Това, което имах като договорка и с президента Александър Ван дер Белен, и с канцлера Карл Нехамер, е доверието за сигурността за българските граници, каза Радев, цитиран от БТА. Той припомни за българската инициатива за създаване на целева оперативна група, център за разузнавателна информация, на базата на която да се провеждат съвмстни координирани акции за разбиване на нелегални центрове за трафик на мигранти.

Радев апелира, започнатото на идейна основа да се довърши докрай и добави, че това е важно и за Австрия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст