ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Президентът на Албания Байрам Бегай е в България по покана на Румен Радев

Байрам Бегай

Визитата е в контекста на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Албания

Президентът на Република Албания Байрам Бегай е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента. Визитата е в контекста на 110-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Албания, която се отбелязва през настоящата година. 

От 10:00 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ президентът Байрам Бегай и съпругата му Арманда Бегай ще бъдат посрещнати от Румен Радев и Десислава Радева с официална церемония. Държавният глава на Албания ще положи венец пред паметника на Незнайния воин. След това на „Дондуков“ 2 ще се състои среща „на четири очи“, след което двамата президенти ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Албания, предаде БТА.

Във фокуса на разговорите между президентите Радев и Бегай ще бъдат задълбочаването на сътрудничеството между двете страни, процесът на разширяване на Европейския съюз, партньорството в сигурността и отбраната, както и въпроси от регионалния дневен ред.

Вчера президентите Румен Радев и Байрам Бегай заедно със съпругите си – Десислава Радева и Арманда Бегай, присъстваха на спектакъла „Калас и Онасис” в Националния дворец на културата. Операта-мюзикъл е с участието на солисти, хора и балета на Държавна опера – Варна, както и на оркестъра и хора на Националната опера и балет на Албания.

През настоящата година България и Албания отбелязват 110 години от установяването на дипломатически отношения и 30 години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество, което дава важен допълнителен стимул за задълбочаване на политическия диалог и активизиране на секторното сътрудничество, се посочва на страницата на МВнР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст