ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Amazon дарява 1 млн. щ.д. на българския INSAIT за изследователски програми

Технологичният гигант посочва, че това е първият изследователски институт в сферата на ИИ на световно ниво в Източна Европa

Amazon Web Services дарява 1 млн. щатски долара на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Средствата се предоставят поради показаните високи резултати и потенциал за растеж, като се предвижда да бъдат използвани за изследвания в областта на формалните методи. С тях ще бъде осигурена и подкрепа за заплати на изследователи, както и стипендии за докторанти и студенти в Института. Заедно с това стартира и стратегическото партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.

“INSAIT е първият изследователски институт на световно ниво в Източна Европа, структуриран по образец на водещите изследователски институции в света. За кратък период INSAIT успя да привлече изключителни международни изследователи по компютърно зрение и машинно обучение, както и силни докторанти от цял свят”, се посочва в официалното съобщение на Amazon Web Services за дарението.

Подкрепата от AWS ще помогне на INSAIT да привлече топ изследователи в сферата на изкуствения интелект и формалните методи.

„Радваме се да подкрепим INSAIT с дарение от 1 млн. щ.д. и да помогнем с привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и ние очакваме да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество със студенти и преподаватели от него“, посочва вицепрезидентът на Amazon Web Services и един от най-известните инженери в света Байрън Кук.

„Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща сфера в информатиката и с нарастващо практическо значение в широк спектър от области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим областта на изследванията си в тази сфера“, каза проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст